sýpky

K orientované Královské kapli ze severu a jihu přiléhá po jedné zděné omítané sýpce vyzděné ze smíšeného zdiva, nad obdélným podélným půdorysem, orientované podélnou osou cca ve směru S-J, o 1x7 osách. Střechy sedlové ukončené na volných koncích valbami, pokryté bobrovkami. Východní podélné průčelí jižní sýpky o sedmi osách členěno vysokým pilastrovým řádem, u volného nároží pilastr svazkový. Pilastry s jednoduchými římsovými hlavicemi zakomponovanými do profilace korunní římsy. Sokl předstupuje, obložen pískovcovými obdélnými podélnými deskami. V úrovni mezi prvním a druhým patrem hladký kordonový pás zalamovaný přes dříky pilastrů, nad pásem nízké hladké patky a nad soklem patky obloženy pískovcovými deskami. V přízemí v první, třetí, páté a sedmé ose mírně obdélná okna s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženými probíjenými mřížemi. Okna spodní stranou ostění dosedají na sokl. Ve zbylých osách přízemí obdélná podélná okna s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženými probíjenými mřížemi. Okénka spodní částí zasahují do soklu, u některých vidět v nadpraží segmentové cihelné pasy. V osách pater pak obdélná podélná okna s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženými probíjenými mřížemi. Pod korunní římsou obíhá pásek v úrovni horní hrany ostění oken třetího patra. V pultu střechy pultové vikýřky. Podélné východní průčelí severní sýpky členěno stejně. V osách přízemí a prvního patra kamenná ostění obdélných podélných oken profilovaná. Ve zbylých patrech s lištou po obvodu. Vložené mříže probíjené. V pultu střechy tři pultové vikýřky. Jižní průčelí jižní sýpky o jedné ose, přejímá členění východního podélného průčelí, pilastry v nárožích, navíc vloženy hladké lisénové rámce. V přízemí čtvercový otvor s kamenným ostěním s lištou po obvodu, s dvoukřídlými železnými barokními dvířky s vnějšími závěsy přikovanými na šířku křídel, ve vzniklých polích ve středu vždy jeden drobný kovaný kvítek. Dvířka osazena v líci zdiva. V patrech obdélná podélná okénka s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženými probíjenými mřížemi. V ose valby jeden pultový vikýřek. Severní průčelí severní sýpky sníženo vlivem tarasu severních ledových sklepů. Členění jako na jihu ve druhém a třetím patře. Ve druhém patře obdélné dveře s tesařským ostěním a jednokřídlými prkennými dveřmi za lícem zdiva. Ve třetím patře obdélné podélné okno s kamenným ostěním s lištu po obvodu a vloženou probíjenou mříží. Před západní podélné průčelí obou sýpek zasahují ramena vnějšího dvouramenného schodiště do prvního patra kaple. Západní podélné průčelí jižní sýpky o sedmi osách. Přízemí o čtyřech osách řešené jako vysoký sokl člení hladké lisény, ukončeno masivní kamennou kordonovou římsou, vlastní předstupující sokl obložený pískovcovými obdélnými podélnými deskami. Patra člení vysoké toskánské pilastry (nároží svazkový) na soklech zčásti s kamenným obložením, nad hlavicemi hladký vlys pod korunní římsou do níž pokračují nástavce pilastrů zakomponované do profilace korunní římsy. V první a třetí ose od jihu čtvercová okna s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženou probíjenou mříží. Okna spodní stranou ostění dosedají na sokl. Ve třetí ose obdélné podélné okno s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženou probíjenou mříží. Okénko větší částí zasahuje do soklu a nad ním zbytek čtvercové šambrány jako pro okna v sousedních osách. Ve čtvrté ose obdélný vstup s kamenným ostěním s lištou po obvodu a se zaoblenou vnitřní hranou. Dveře barokní jednokřídlé železné za lícem, s trojicí diagonálně kladených kovaných pásků v obou směrech, ve středech vzniklých polí kované rozviliny. V prvním patře při výstupu schodiště obdélný vstup s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s jednokřídlými prkennými dveřmi za lícem zdiva. V ostatních osách obdélná podélná okna s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s vloženými probíjenými mřížemi. V pultu střechy dva pultové vikýřky. Západní průčelí severní sýpky řešeno stejně. V přízemí akorát ve třech osách od severu zazděná čtvercová okna s kamenným ostěním s lištou po obvodu, zazdívka cihelná se zbytky omítky lícuje. V horní části vložena obdélná podélná okénka s tesařským ostěním s probíjenými mřížemi. V pultu střechy tři pultové vikýřky.