socha sv. Vojtěcha

Socha sv. Vojtěcha je situována asi 300 m západně od Lhoty pod Džbánem, vpravo při silnici na Mutějovice. Socha stojí za vysokým laťkovým plotem. Materiál pískovec. Socha stojí na hranolovém podstavci, jehož strany jsou zdobeny vyrytým obdélným zrcadlem s vykrojenými rohy. Podstavec má rozšířenou patku a římsovou hlavici. Samotný sokl sochy je hranolový, který se směrem vzhůru zužuje a vrcholí čtyřhrannou deskou se zaoblenými hranami. Vlastní socha stojí na hranolovém plintu. Váha těla spočívá na pravé noze, levá je pokrčena. Osa těla je esovitě vytočena. Ruce jsou mírně předpaženy. Níže pozvednutá levá ruka přidržuje knihu opřenou o bok, pravá ruka ve vyšší výškové úrovni je v zápěstí uražena. Světec s plnovousem a infulí na hlavě je oděn v pluviál. Těžce působící drapérie je členěna nehlubokými řasami. Pod levým loktem je opřené veslo, atribut sv. Vojtěcha. I při dynamické kompozici těla světce, socha působí strnule.