socha sv. Václava

Socha obrácená čelem k jihu stojí v současné době na pozemku čp.23, který je situován v severní části obce. Pískovcová socha v podživotní velikosti je vztyčena na 2 m vysokém hranolovém podstavci, dole opatřeném rozšířenou soklovou částí s obdélnými rytými zrcadly a po stranách dole rozšířeném do malých volut. Čelní strana hlavní části podstavce je zdobena rytým zrcadlem s vykrojenými horními rohy a v kapitále rytým několikařádkovým nápisem: Z NAKLADEM / WACLAWA / KRATINI / 1766. Římsovitá hlavice podstavce nese nízký, rovněž hranolový postament vlastní sochy, jehož boky se směrem vzhůru výrazně zužují. Socha světce je pojata tradičním způsobem, v knížecím rouchu, s praporcem v levé a se štítem v pravé ruce. Váha těla spočívá na pravé noze, levá je v koleni pokrčena. Ztvárnění poněkud strnulé, ale v detailu precizní.