socha sv. Víta

Socha je situována v extravilánu asi 600 m západně od středu obce v těsné blízkosti hranice katastrálních území obce Kamenná a sousední obce Třebsko na výrazném vrchu mezi čtyřmi vzrostlými starými lipami, označenými jako památné stromy. K návrší vede ze vsi dnes nepoužívaná, křovím zarostlá, stará polní úvozová cesta, lemovaná po stranách řídce sázenými listnatými stromy a keři. Skulptura stojí na nízkém zděném hranolovém nečleněném podstavci z hrubě opracovaných žulových kvádrů, ukončeném předstupující neprofilovanou římsou. Nad římsu vystupuje sokl ve tvaru čtyřbokého komolého jehlanu, vyzděný zřejmě převážně z cihel a potažený novodobou silnou vrstvou cementového potěru. Podstavec i s kónickým nástavcem je vysoký asi 140 cm. Socha, obrácená čelem k V, spočívá na vlastním deskovém plintu, zhotoveném, stejně jako vlastní skulptura z hrubozrnného pískovce. Výška sochy bez hlavy je asi 150 cm. Značně staticky pojatá postava světce je vyvinuta v kontrapostu s předkročenou nosnou pravou nohou, osa těla se lehce vychyluje na opačnou stranu doprava. Sv. Vít je oděn do řasnatého přepásaného spodního roucha, vytvářejícího po levé straně široké mísovité záhyby a svrchního vpředu rozevřeného pláště, sepnutého na levém rameni. Záhyby pláště splývají diagonálně zprava doleva dolů, řasení těžké, hmotně pojaté draperie je vzhledem ke statickému postoji velmi schematické v obvyklých klikatkách. Světec přidržuje pravou rukou záhyby draperie, v levé ruce drží knihu s bezhlavým kohoutem. Socha má uraženou hlavu.