kaplička

Jednoduchá zděná výklenková kaplička čtvercového půdorysu se stanovou stříškou stojí mezi dvěma stromy na západní straně silnice z Petrovic do Krásné Hory. Kaplička je založena na vnějším břehu příkopu, nehluboko pod úrovní dnešní vozovky. Hranolová hmota kapličky je architektonizována jednoduchým soklem, pásovou parapetní římsičkou podloženou oblounem a profilovanou korunní římsou. Na všech čtyřech stranách je nad parapetním pásem segmentově sklenutá nika lemovaná plasticky profilovanou štukovou paspartou završenou oslím hřbetem. Na západní straně, odvrácené od silnice je nika otevřená. Má kolmé špalety, záklenek s prudce stoupající vrcholnicí a parapet příkře skloněný ven. Hrana parapetu je totožná s horní hranou parapetní římsy. Na ostatních stranách mají niky parapet rovný, ale jejich parapetní plocha je v úrovni cca 30 cm nad parapetní římsou. V líci zdiva jsou do nik vsazena jednokřídlá dřevěná okna s výplní z dřevěné laťkové mříže (na východní, silniční straně chybí okenní křídlo). Okenní rámy mají trny závěsů zapuštěné, archaického typu, okenní křídla mají zadlabané kuželkové závěsy. Zavírání oken se děje různými typy obrtlíků. Stříška kapličky je prejzová, z ručních prejzů atypických rozměrů. Krytina má plošně do hloubky zvětraný povrch. Ve vrcholu stříšky je vetknut kovaný železný kříž orientovaný k severu a jihu. Barevné řešení kapličky je nelogické. Okrem je natřen sokl a pás mezi soklem a parapetní římsou, zbytek je bílý. V nikách proráží někdejší šmolkově modrý nátěr. Ve východní nice je barvotiskový obrázek Krista žehnajícího, v jednoduchém rámu, v západní nice dřevěný kříž s kovovým Kristem. Boční niky jsou prázdné. Kaplička je vcelku udržovaná. Kromě chybějícího křídla čelního okna nemá vlastní tělo stavby závad (ostatní okenní křídla jsou středně sešlá). Střecha je dožilá a pravděpodobně bude nutné ji vyměnit na úkor autenticity stavby. Stávající krytina je totiž nepochybně z doby vzniku kapličky.