boží muka

Boží muka sloupkového typu, vysoká téměř 5 m, stojí v horní části obce téměř na jižním okraji vsi na upraveném mírně vyvýšeném travnatém břehu, osázeném třemi vzrostlými kaštany, před domem čp. 39 na rozcestí silnic na Obořiště a Ouběnice. Boží muka sloupkového typu stojí v horní části obce téměř na jižním okraji vsi na upraveném mírně vyvýšeném travnatém břehu, osázeném třemi vzrostlými kaštany, před domem čp. 39 na rozcestí silnic na Obořiště a Ouběnice. Památka, vysoká téměř 5 m, je homogenním celkem, zhotoveným z poměrně jemnozrnné žuly. Boží muka, obrácená čelem k východu, spočívají na základní jednostupňové čtvercové podnoži o straně dlouhé asi 1,5 m. Ze základové podnože, jež téměř nevystupuje nad úroveň terénu, vyrůstá čtyřboký pilířový podstavec vysoký asi 1,4 - 1,5 m, klasicky rozdělený na nízký rozšířený sokl, který přechází měkkým značně zvětralým zvonovnicovým profilem do hranolového dříku, zakončeného jednoduše profilovanou římsovou hlavicí. Samotný dřík podstavce má v dolní části odsazenou patku se šikmou převodkou. Východní strana podstavce je zdobena tesaným srdčitě zavíjeným stylizovaným rostlinným ornamentem s útlými akantovými listy a květy lilií. Ve střední části reliéfního pole jsou zbytky špatně čitelných písmen C W M I (?). Podle staršího, dnes již nekontrolovatelného přepisu, kdy nápis patrně byl zřetelnější, zde byla písmena C. W. I. AE. AVE. (údajně zkratka slov Crux venerabilis in aeternam ave). Údajný letopočet 1723 v nárožích, uváděný ve starší dokumentac není vůbec patrný. Na zadní západní straně pilířového dříku je vytesán reliéfní latinský kříž s liliovitě rozšířenými konci ramen, vyrůstající z půlkruhového soklu. Boky podstavce jsou pročleněny obdélnými zahloubenými zrcadla se čtvrtkruhově probranými rohy, v ploše zrcadel jsou zcela neidentifikovatelné setřelé zbytky jakýchsi reliéfních ornamentů nebo snad nápisů. Na podstavci stojí jako samostatný článek štíhlý toskánský sloup s mírnou entazí oblého hladkého dříku, završeného nízkou stlačenou prstenčitou hlavicí s přesahující čtvercovou krycí deskou. Sloup má vcelku originálně, téměř románsky tvarovaný sokl, složený z deskového plintu, talířové patky a čtyř již dosti omšelých nárožních drápků, které pronikají do oblého profilu patky. Patka přechází úzkou převodkou do sloupového dříku. Sloup nese drobnou kapličku kubického tvaru, zakončenou jednoduchou vyžlabenou římsičkou, která se na čelní východní straně prohýbá v půlkruhovém obloučku a vytváří malý štítek. Do vrcholu kapličky je zasazen nevelký železný kovaný jednoramenný křížek s jetelovitě ukončenými rameny. Na přední východní straně kapličky je vytesán reliéfní christogram IHS s křížkem uprostřed, na západní straně nezřetelný reliéf, snad srdce se třemi hřeby. Písmena INRI, jež údajně byla na bocích kapličky, již zcela zmizela.