báňské ředitelství

Velký dvoupatrový, v celém rozsahu podsklepený nárožní dům stojí na vých. straně náměstí T.G.Masaryka na rohu Hailovy ulice, která ústí do náměstí od V. Mimořádně monumentální symetricky komponovaný dům podkovové dispozice, uzavírající celou vých. frontu náměstí, sestává ze tří obdélných nestejně dlouhých pravoúhle na sebe napojených křídel. K hlavnímu dlouhému záp. do náměstí obrácenému křídlu se na vých. straně kolmo připojují krátká boční křídla. Místo napojení bočních křídel ze strany dvora je v koutech šikmo zkoseno v tupém úhlu, podobně okosené je i přední JZ. nároží v místě, kde přiléhá sousední dům. Zdivo je pravděpodobně převážně cihelné, soklová část je postavena z kamenných kvádrů. Novodobé vápenné monochromní omítky jsou tónovány tmavším béžovým odstínem, tektonické články nejsou barevně odlišeny. Pod odlupujícím se vrchním nátěrem - zejména na zadních fasádách - místy vystupuje starší vrstva světlého až sytého okru. Hlavní neobvykle rozsáhlé zcela souměrně komponované patnáctiosé záp. průčelí tvoří mělký střední pětiosý rizalit. Před rizalit předstupuje tříosý portikus hlavního půlkruhově zaklenutého vchodu, nad nímž je stejně široký balkon s dekorativní kovanou mříží. Plocha celého průčelí je pokryta omítkovou kvádrovou rustikou, která má v přízemí a na nárožích charakter plastičtěji vyvinuté bosáže. Fasáda je pročleněna profilovanými pásovými mezipatrovými římsami a výrazně vystupující římsou korunní, jež má formu klasického trojdílného kladí s vlysem složeným z čtvercových metop, v pravidelných intervalech prolomených půdními okénky a konzolovitě tvarovaných triglyfů, podpírajících horní římsu. Velká okna v přízemí s půlkruhovými záklenky jsou rámována profilovanými štukovými šambránami s volutovými klenáky ve vrcholu, hranolové parapetní římsy spočívají na vysokých konzolách. Okna v obou horních podlažích jsou obdélná v šambránách s uchy a s přímými nadpražními i podokenními římsami a obdélnými hladkými parapetními výplněmi. Okenní konstrukce, osazené v líci fasády, jsou dvoukřídlé osmitabulkové, v případě půlkruhových oken šestitabulkové, v záklencích paprsčitě dělené. Nad střední část budovy v šíři tří os vystupuje nízká atika s letopočtem MDCCCXXXXVI. Sev. boční průčelí je čtyřosé, systém členění římsami, rustikou a bosáží je stejný jako na hlavní fasádě. V přízemí jsou čtyři sdružená půlkruhově završená okna, která vedou do podloubí. V horních patrech jsou sdružená obdélná okna bez rámujících šambrán s profilovanými přímými parapetními i nadpražními římsami. Zadní, do dvora obrácená strana hlavního křídla je sedmiosá s velmi mělkým nevýrazně vystupujícím středním rizalitem v šíři pěti os. Okna v obou krajních osách ve všech podlažích jsou sdružena do dvojic, okna v přízemí jsou půlkruhová, v horních patrech obdélná. Orámování otvorů oken šambránami, profilovanými parapetními a nadpražními římsami je obdobně jako na ostatních průčelích. Sdružená okna mají římsy společné. Ve střední ose v přízemí se otevírá široký půlkruhově završený vjezd s volutovou konzolou ve vrcholu. Fasádu v přízemí pokrývá kvádrová rustika, horní patra jsou hladká. Krátká boční křídla o jedné ose jsou spojena se středním křídlem krátkým, rovněž jednoosým zešikmením. Všechna okna jsou sdružená. Krátké vých. čelo sev. křídla, pokryté v přízemí kvádrovou rustikou, je prolomeno dvěma vysokými půlkruhovými vchody v hladkých neprofilovaných rámech do podloubí. Horní patra, přepásaná obvyklými kordonovými římsami a hlavní římsou, jsou zcela hladká bez oken. Valbová střecha je pokryta bobrovkami. Vyasfaltované nádvoří za domem je dnes částečně zastavěno novými budovami.