městský dům

Řadový dvoupatrový zčásti podsklepený nájemní dům, jeden z největších starých domů ve městě, nazývaný dříve "Na staré poště", stojí v historickém jádru města na západní straně Blatenské ulice. Budova pravoúhlého, téměř čtvercového půdorysu je na zadní dvorní straně rozšířena dvěma krátkými obdélnými, nestejně širokými rizality, mezi nimiž je proluka s vloženou pavlačí v každém poschodí. K jižnímu rizalitu je připojeno úzké protáhlé jednopatrové dvorní křídlo, zřejmě stejně staré jako nadzemní část hlavní budovy. Zdivo je pravděpodobně smíšené se značným podílem cihelného materiálu. Vnější průčelí jsou omítnuta monochromní modrošedou omítkou. Vnitřní prostorová dispozice tvoří příčný trojtrakt se středním průjezdem do dvora, zaklenutým čtyřmi nízkými obdélnými plackami do segmentových pasů. Místnosti v postranních traktech jsou sklenuty plackami a stlačenými půloválnými valenými klenbami s pětibokými výsečemi. Všechny klenby jsou cihelné, omítnuté. Pod severním traktem jsou sklepy s kamennými valenými klenbami pravděpodobně pozdně středověkého nebo renesančního původu. Prostory v horních poschodích jsou většinou plochostropé. Východní, sedmiosé průčelí je členěno v celé výši vertikálně akcentovanými jednoduchými i zdvojenými lizénovými rámy, završenými pod hlavní římsou segmentovými oblouky. V lizénami vymezených polích jsou prolomena ve všech podlažích jednoduchá obdélná okna, dnes bez orámování, s výplněmi osazenými v líci fasády - pravděpodobně jde o kopie původních oken. Střední osa fasády se sdruženými okny je ohraničena dříky polosloupů bez hlavic. V přízemí uprostřed je široký segmentem zaklenutý vjezd orámovaný rustikálně pojatou sloupovou edikulou, kterou tvoří masivní kónicky se zužující cihlové polosloupy na vysokých oblých žulových soklech. Polosloupy nesou přímou silně vyloženou hranolovou vyžlabenou římsu, která se nad jejich dříky pravoúhle zalamuje a tvoří tak jejich hlavice. Vjezd do průjezdu uzavírají původní hodnotná masivní dvoukřídlová vrata se středními dveřmi pro chodce, zavěšenými na pravém křídle. Vrata jsou kombinací svlakové nosné konstrukce na rubové straně a rámové konstrukce na vnější straně, zdobené obvyklými klasicistními ornamentálními motivy vějířů a slunce, vložených do oválných výplňových polí. Z horizontálních článků se na fasádě uplatňuje pouze pravoúhle odsazený sokl a těžká hranolová korunní římsa bez profilace. Střední část fasády v šíři čtyř okenních os je zvýšena nad úroveň hlavní římsy. Převýšený úsek, pročleněný čtyřmi vpadlými, dnes prázdnými poli je završen trojúhelným štítem, orámovaným profilem hlavní římsy. Tympanon štítu vyplňuje široké půlkruhové okno. Severní boční strana domu je v úrovni 2. patra členěna třemi lizénovými segmentově ukončenými rámci, jižní strana je zcela hladká. Valbová střecha je kryta novodobou krytinou, která nahradila původní bobrovky. Uprostřed střechy vyniká věžovitá zděná hranolová nástavba světlíku, zakončená římsou a jehlancovou střechou s větrnou korouhvičkou ve vrcholu. Všechny čtyři strany světlíku jsou prolomeny velkými okuly. Zadní nádvorní fasády jsou hladké, architektonicky neformované, členěné jen funkčně prostými výřezy obdélných oken. Dvorní asi rizalitové výstupky jsou v obou patrech spojeny nepůvodními pavlačemi, pavlač v 2. poschodí je dřevěná. Na boční jižní straně severního rizalitu vystupují ze zdi ve třech úrovních nad sebou velké kamenné krakorce, zespoda esovitě vykrojené, jež patrně nesly staré pavlače odlišného tvaru a velikosti.