výklenková kaplička sv. Jana Nepomuckého

Kaple stojí západně od kostela sv. Václava přes silnici, vložena do východního úseku ohradní zdi dvora dnešního obecního úřadu čp. 26. Nevelká výklenková kaple o obdélné základně, orientovaná čelem k východu, je vyzděna údajně z cihel. Omítky jsou novější vápenné, světlešedé, vpadlé plochy a hlavní římsa jsou tónovány světlým okrem. Dolní část stavby tvoří dva vysoké sokly, oddělené vpadlým středním polem a zakončené mírně předstupující stříškovitě zešikmenou římsou. Průčelí kaple nad soklem, lemované po obvodu lizénovým rámem, je probráno hlubokým půlkruhově ukončeným výklenkem, rámovaným plochou štukovou šambránou. Výklenek s orámováním vyplňuje téměř celou rovinu stěny, zbývající plochu mezi šambránou a okrajovými lizénami tvoří úzká zahloubená pole, ukončená nahoře ostroúhlými cvikly. Korunu kapličky tvoří výrazně profilovaná korunní římsa a sedlová stříška, krytá bobrovkami. Do hřebenu střechy je zasazen jednoduchý železný jetelový křížek. Ve výklenku s prosklenými dvířky, stojí na nízkém podstavci litinová socha sv. Jana Nepomuckého, vysoká asi 80 cm, novodobě značně nevěrohodně polychromovaná olejovými barvami. Ve výklenku, uzavřeném prosklenými dvířky, stojí na nízkém hranolovém pilířovém podstavci s odsazeným soklem, hladkým dříkem a římsovou hlavicí litinová socha sv. Jana Nepomuckého, vysoká asi 80 cm, novodobě značně nevěrohodně polychromovaná olejovými barvami. Předmětem ochrany je kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého a k ní náležející pozemky. Světec je zobrazen v poněkud strnulém postoji téměř bez vyjádřeného kontrapostu v obvyklém oděvu s tradiční polodlouhou kanovnickou almucí a kněžským biretem na hlavě. Kolem hlavy má kruhovou kovovou svatozář s pouze čtyřmi zlacenými šesticípými hvězdami. Sv. Jan drží v pravé ruce mučednickou palmovou ratolest, pozdvižená levice je prázdná. Při dolním okraji podstavce je nápis: Oprava L.P. 1993. Plastika je řemeslnou, velmi naivní prací.