sloup se sochou Panny Marie

Sloupová kompozice s mariánskou sochou ve vrcholu je umístěna asi 1 km JZ od historického jádra města na pravém břehu Černého potoka nedaleko jeho ústí do Rakovnického potoka na malém travnatém prostranství mezi sportovním areálem a zahrádkářskou kolonií. Dílo, orientované čelem přibližně k JV, je zhotoveno z pískovce, výška podstavce asi 1,5 m, výška sloupu cca 3 - 3,2 m, výška vlastní skulptury zhruba 1,5 m. Základnu kompozice tvoří dvoustupňová podnož, složená z velkých pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů, horní stupeň má měkce zaoblenou horní hranu a přední nároží. Hranolový pilířový podstavec má nízkou profilovanou patku, čtyřboký dřík a římsovou hlavici. Stěny dříku jsou pročleněny obdélnými zrcadly, vyplněnými na zadní a bočních stranách velkým diamantovým motivem. V ploše čelního zrcadla je vytesán reliéfní oválný vavřínový věnec s drobnými pětilistými rozetkami, který rámuje porušený, dnes již neúplný a špatně čitelný nápis s datací 1701 (přepis in: A. Cechner, Soupis, 1913, s. 246). Nad věncem v horních rozích zrcadla jsou dvě stylizované reliéfní lilie. Na podstavci stojí toskánský sloup s deskovým plintem, talířovou patkou tvořenou výžlabkem a oblounkem, hladkým dříkem s entazí a stlačenou oblounovou hlavicí s čtvercovým abakem. (Pokračování popisu na DL). Předmětem ochrany je: sloup se sochou Panny Marie Bolestné a s podstavcem - na p.p. 1505/1. Socha Panny Marie Bolestné je vyvinuta průčelně, tělesná osa je v důsledku mírného kontrapostu prohnuta v lukovitém oblouku zprava doleva. Světice, stojící na nízkém stylizovaném oblačném útvaru, je oděna do dlouhého splývavého spodního šatu, zřaseného v táhlých paralelních svislých záhybech a svrchní plášť, který vytváří kolem krku markantní horizontální záhyb. Draperie pláště, rozhrnutého vpředu Mariinýma sepjatýma rukama, spadá po stranách postavy ve vlnivých záhybových kaskádách. Hlava je pokryta rouškou, splývající vzadu na ramena. Zadní strana sochy je plochá, pročleněná jen schematicky několika širokými mělkými vertikálně vedenými záhyby.