boží muka

Pilířová zděná boží muka stojí v extravilánu obce asi 0,5 km SZ od návsi po pravé straně silnice na Petrohrad. Objekt se nachází několik metrů za rozcestím s polní cestou na travnatém pásu bezprostředně vedle vozovky v místě zasypaného příkopu. Trojboká stavba s okosenými rohy o celkové výšce asi 4 - 4,5 m je vyzděna ze smíšeného materiálu s převahou kamene a omítnuta novými vápennými čistě bílými omítkami. Zešikmená nároží a římsa jsou zdůrazněny světlým okrem. Nízký šikmo předstupující neprofilovaný sokl stejného trojúhelného půdorysu se zkosenými rohy je omítnut tvrdší vápenocementovou šedavě fialovou omítkou. Je pravděpodobné, že sokl je zčásti ponořen pod úrovní terénu. Dřík je na všech stranách pročleněn v dolních dvou třetinách obdélnými zahloubenými poli, v horní části mělkými nikami půloválného průřezu, zaklenutými konchou. Niky, určené patrně pro sošky světců, jsou dnes prázdné. Boží muka završuje náročně profilovaná štuková římsa a jehlancová stříška krytá prejzy a bobrovkami. Na vrcholu stříšky je na profilovaném soklíku osazena kamenná koule s novým kovovým křížem s obloučkově zakončenými rameny.