kostel sv. Jiří

Kostel ležící v původním jádru obce na místě bývalého hřbitova je vystavěn na výrazné ostrožné poloze klesající poměrně příkrými svahy do všech stran kromě jihu. Zdivo je smíšené a vnější omítky štukové v barvě žluté. Vlastní orientovaná jednolodní stavba sestává ze zhruba čtvercové nevelké lodě, jednoho obdélného pole presbytáře položeného příčně s půlkruhovým závěrem a z hranolové věže na straně západní. Rohy mezi věží předsazenou téměř o celou délku její strany a vlastní lodí jsou doplněný o čtvrtválcové útvary. V jižním z nich je dřevěné točité schodiště stoupající na kruchtu a do prostoru pod střechou. K severnímu boku kněžiště přiléhá drobná kvadratická sakristie. Loď, osvětlená párem obdélných oken se segmentovým nadpražím, je sklenuta valenou klenbou s dvojicí styčných trojúhelných výsečí. Západní část lodě zaujímá zděná kruchta nesená dvěma hranolovými pilíři a třemi oblouky, z nichž střední je stlačený a boční jsou půlkruhové. (Pokračování popisu na DL.) Dřevěné zábradlí kruchty ve své střední části předstupuje směrem do lodi a je zdobenou řezanými obdélnými zrcadly. Podkruchtí se dole otevírá do plackou sklenutého přízemí věže. Další podlaží věže je již plochostropé a nese poslední patro se zvonovou stolicí. Presbytář, oddělený půlkruhovým triumfálním obloukem, je sklenut příčně orientovanou křížovou klenbou a v závěru konchou. Osvětlen je dvojicí oken podobných jako v lodi a v závěru je presbytář pročleněn dvěma nikami zaklenutými konchami. Sakristie, přístupná z kněžiště obdélným portálkem s lištou a samostatně rovněž od západu, je klenuta klenbou klášterní. Celý interiér kostela je dlážděn čtvercovými pálenými dlaždicemi. Krov je původní, hambalkový, vaznicové soustavy, s řadou středních podpor. Okna jsou opatřena kovovými, vícetabulkovými rámy. Exteriér stavby je velmi prostý a členěn jen lisénovými rámci a římsou, profilovanou dvěma podbrádkami, která lemuje i těleso věže. Stejně jako všechny dveře interiéru jsou i vnější čtvery dveře původní, s diagonálně nebo vodorovně kladenými prkénky. Hlavní vchod do lodi od severu i vchod od západu do prostoru pod věží jsou rámovány šambránami s ušima a lištou. Valbová střecha kostela je pokryta bobrovkami, osmiúhelníkový zalomený jehlanec na věži plechem. Kolem kostela jsou vzrostlé stromy.