socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého stojí na vysokém hranolovém podstavci s vybranými nárožími, zdobeném na původní čelní straně (dnes odvrácené) plastickými hvězdami a datací 1722. Na stávající čelní straně podstavce je vyryt nápis: POSTAVIL OPAT STRAHOVSKÝ METHODZAVORAL 1908 Postava světce v nadživotní velikosti, zachycená v mírném kontrapostu s uvolněnou pravou nohou, je oblečená do tradičního kanovnického roucha a biretu. Jana Nepomucký si levou rukou přidržuje kříž podložený palmovým listem a prst pravé ruky má položený na ústech. Okolo hlavy má svatozář s pěti hvězdami. Části původní barokní sochy byly zakopány na břehu starého koryta řeky; dnes je toto místo zatopené Slapskou přehradou. Volná kopie sochy z roku 1908 byla v r. 1998 otočena směrem k jihu a k řece. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého s podstavcem na vyznačeném pozemku.