Horní brána

Velká (horní) brána stojí na vnější straně mostu, asi 15 m před ním. Jedná se o vnější bránu. Vnitřní brána odstraněná v roce a1833 byla součástí prstence hlavní hradby a stála mezi dnešními domy čp. 27 a 28. Most přes příkop mezi nimi, původně dřevěný nebo dokonce padací, byl nahrazen kamenným koncem 17. století. Jednopatrová budova brány má téměř čtvercový půdorys. Přízemí je tvořeno průjezdem, umístěným asymetricky vlevo (v západní polovině) a místností ve zbylé části. Oba prostory jsou zaklenuty valenou klenbou se styčnými trojbokými výsečemi. Portál průjezdu je nepatrně zalomený, na hraně profilovaný zkosením a výžlabkem. Podle vyvýšených odrazníků byl terén před branou druhotně snížen. Ve vrcholu portálu je reliéf pětilisté růže a datace 1629. Vpravo do portálu se nachází půlkruhově zaklenutý vstup a stejně tvarovaný okenní otvor. V patře jsou tři okna. Průčelí směrem k městu se vpravo dole otvírá renesančním půlkruhovitě sklenutým portálem s obvodovou lištou. Nad portálem je osazené okno. Celé levé průčelí je zakryto domem čp. 127. Východní průčelí (rovněž částečně zakryté) má v patře dvě okna. Ve štítu mansardové střechy je řada okének kruhového a čtvercového tvaru. Jsou zřejmě součástí zaniklé renesanční atiky, nahrazené dnešní střechou na počátku 19. století. Důležitým prvkem je dnes již zazděný vstupní portál, patrně gotického původu, který vedl z průjezdu do vedlejší místnosti. Na fasádě je obnovena renesanční omítka s obdélnými rámci, zčásti původní.