Dolní brána

Malá brána je průjezdní stavbou, která se jeví jako nedílná součást domu čp. 71 na východní straně a navazujícího zámeckého areálu na západní straně. V přízemí je průjezd a nad patrem kopírujícím půdorys přízemí vyrůstá osmiboká nástavba s jehlancovou střechou. Fabionová římsa, která vynáší střechu brány, nese nad hlavním průčelím dataci 1579. Hlavní průčelí brány se dole otvírá tesaným lomeným portálem s patkami. Na obvodu portálu je pravoúhlá vpadlina pro padací most vymezená tesanými kameny. Kladky, či spíše jejich otvory, nejsou vidět, patrně je překrývá omítka. Za portálem je segmentem sklenutá špaleta a průjezd s plochým stropem. Z jižní části průjezdu vedly do prostoru na východní straně dva nestejné portálky, z nichž otevřený zůstal pouze jeden. Další portálek je na protější straně. K severnímu dílu brány na západě přiléhá chodba – renesanční kasemat se střílnami, vedoucí do parkánu hradního jádra. Portál na městské straně brány je ve vztahu k ose průjezdu posunut asymetricky k východní straně. Má podobu širokého otvoru se stlačeným záklenkem bez ostění, s klenáky provedenými v omítce na obvodu. parc. č. 1, 160/2, 7361/2, 7378/1 (v rozsahu parc. č. 1 a 160/2 součástí NKP r. č. 15430/7-5249)