socha sv. Václava

Socha osazena na úbočí kopce nad obcí, při cestě nad hřbitovem; dříve místo širokého výhledu do kraje, dnes zalesněno. Světec postaven na dvoustupňovém soklu čtvercového půdorysu. Spodní hranolová část s dvojitě odstupněnou patkou a římsou uprostřed mírně probranou, na čelní straně reliéf oválného vavřínového věnce přepásaného stuhou, uprostřed vyryt letopočet 1721. Navazuje výrazně vyžlabený nástavec nesoucí plintus. Postava v lehce podživotní velikosti zachycena v mírném kontrapostu (levá noha předsunuta), tělo ve vertikále oživeno spirálovým natočením k pravé straně, na které pravá ruka světce spočívá na štítu, v levé mírně pozdvižené ruce drží kovové kopí. Štít v horní a spodní části volutovitě zatočen, po stranách lemován prolamovanou páskou a rokajem, uprostřed reliéf přemyslovské orlice. Svatý oděn jako římský voják (krátká suknice s pásky, dlouhý plášť sepnutý sponou, na nohou řemínková obuv sahající po holeně). Obličej je lemován plnovousem, na hlavě knížecí čapka, na levém boku pod pláštěm vyčnívá jílec meče. Socha i sokl vytesány z mušlového vápence.