pamětní kříž (boží muka)

Předmětný objekt lze popsat jako kříž na sloupu. Jedná se o kamenný monolitický prvek zhotovený patrně ve svoru. Výše celého artefaktu dosahuje 1,64 m. Sloupek se skládá tradičně z patky, dříku a hlavice. Patka sloupku má obdélný půdorys o rozměrech 0,24 × 0,22 m. Její výše je 0,11 m. Dřík sloupku má kruhový průřez a výši 0,97 m. Směrem vzhůru se dřík postupně zužuje. Ve své spodní části tak má průměr 0,23 m a v horní části má průměr pouhých 0,17 m. Hlavice sloupku je téměř krychlového tvaru. Její půdorysné rozměry jsou 0,19 × 0,16 m a její výše je 0,15. Původní tvar kříže byl nejspíše řecký. V současnosti mu ovšem schází část příčného břevna a tak má aktuálně charakter latinského kříže. Výše kříže je 0,41 m. Délka jeho příčného břevna je 0,34 m. Šíře svislého břevna je 0,19 m. Výška hlavy kříže je 0,12 m. Tloušťka kříže je 0,10 m. Na severovýchodní straně kříže se nachází torzálně dochovaný nápis: „709 / IST ER.T / N 9.MA / FRISCHE / V.LAN /TZ“. Mylná interpretace tohoto nápisu vedla k chybné domněnce, že se zde 9. května v roce 1709 stala vražda, což vedlo k zařazení tohoto kamenného objektu mezi smírčí kříže. Na protější straně kříže se nachází symbol IHS s latinským křížkem nad písmenem H. Pod uvedeným nápisem je znázorněn symbol srdce se třemi hřeby. Ještě níže, již v oblasti hlavice sloupku, se nachází nápis „TAMA / BL“. Objekt připomíná utonutí dvacetileté Markéty Frietzschové z Lomnice, která byla po šesti týdnech nalezena v říčce Svatavě.