kaple sv. Vojtěcha

Kaple (někdy označovaná za kostel) stojí v extravilánu asi 1,5 km SSV od obce v zalesněné strmé stráni, jíž se svažuje hřeben hornatiny Džbán k J do roviny. Stavba je založena v příkře spadajícím terénu na uměle vyrovnané plošině, jež je na vých. a sev. straně značně zahloubena proti úrovni svahu, na záp. a již. straně je naopak zvýšena návozem. Kaple je postavena převážně z místní džbánské lomové opuky, pouze sokl, štít a tektonické prvky jsou cihelné. Zdivo je omítnuto novodobými vápennými monochromními světlešedými omítkami, původně snad lomeně bílými nebo béžovými. Nevelká stavba, orientovaná vzhledem k terénním podmínkám atypicky zhruba k SSV, sestává z téměř čtvercové lodi a odsazeného půlkruhového presbytáře. Exteriér je členěn obvodovými lizénovými rámy na lodi a korunní římsou, jež má formu klasického trojdílného kladí s hladkým vlysem. Nároží lodi jsou flankována pilastry, jejichž hlavice tvoří zalomení hlavní římsy. Hladký plášť kněžiště pročleňuje pouze obíhající korunní římsa. Nízká půlkruhově sklenutá okna v lodi (po dvou na bočních stranách a jedno v již. průčelí) rámují štukové šambrány s plochou náběžní římskou v patkách záklenku a klenákem v jeho vrcholu. Na bočních stranách lodi jsou mimo střed prolomeny pravoúhlé vchody v pískovcovém ostění s lištou. (Pokračování popisu na DL.) Již. průčelí má v ose pravoúhlý portál v pískovcovém ostění s okrajovou lištou a uchy s kapkami. V nadpraží vchodu je střechovitě zalomená profilovaná římsa. Vlevo od vchodu vyúsťuje malým otvorem nepravidelného tvaru úzká šachta, procházející zdivem do schránky uvnitř kaple. Pravděpodobně jde o otvor určený pro vkládání milodarů a almužen. Nad hlavní římsu vystupuje tabulový štít s nižšími konkávně probranými postranními křídly, při jejichž základně snad původně byly voluty. Křídla jsou flankována pilířky s obelisky. Střední obdélné pole štítu je orámováno lizénami a pilastry a završeno tupoúhle se lomící římsou s kamennými koulemi po stranách (levá koule nedávno samovolně spadla a rozbila se). V ose štítu je zahloubena nika, v níž stojí pískovcová socha sv. Vojtěcha. Sedlová střecha s půlkuželovou valbou nad presbyteriem je kryta bobrovkami. Podrobný popis památky obsahuje dokumentace G.A. z r. 1986. Doplnění popisu: V 90 letech byl snesen plochý strop, zdobený štukovými zrcadly, v lodi i presbytáři. Původní barokní strop byl v důsledku dlouhodobého zatékání v havarijním stavu a hrozil zřícením. Staré příčně kladené stropní trámy zůstaly zachovány, ale prkenné podbití napadené hnilobou a dřevomorkou bylo včetně štukových podhledů odstraněno. Původní trámy byly vyztuženy silnými fošnami, podbity heraklitem a drátěnou rabickou, oprava však nebyla dokončena a k omítnutí podhledu štukovou maltou a případné rekonstrukci zrcadel jednoduché formy doposud nedošlo. Dřevěná balkonová kruchta, nesená příčným profilovaným břevnem a řadou podélně kladených trámů, je přístupná po dvouramenném dřevěném schodišti. Na schodnici dolního ramena je vyřezán letopočet 1706. Původní hambalkový krov je podélně ztužen osovou vaznicí spočívající na sloupcích s pásky.