kostel sv. Petra a Pavla

Kostel stojí na volném prostranství v horní části obce Křivoklát zvané Amalín. Okolní terén se poměrně výrazně sklání směrem k západu. Zdivo jednolodní obdélné stavby kostela je kamenné s vnější štukovou omítkou žluté barvy. Stavba je orientovaná a po stránce kompoziční tvořená lodí, polygonálním presbytářem a věží. K těmto hmotám je dále připojena sakristie a kaple. Presbytář, stejně tak jako loď a věž jsou zevně zajištěny jedenkrát odstupněnými opěráky s pultovými stříškami a kamennými římsami (hlavní, parapetní a soklovou). Hlavní loď kostela je přístupná po kamenném schodišti s uskakovanými parapetními zídkami z pískovcových kvádrů. Věž v ose západního průčelí je hranolová, členěná do tří pater kamennými kordonovými římsami a opatřená v přízemí kamenným portálem završeným lomeným tympanonem s kytkami na obou ramenech. Uvnitř tympanonu je kamenný fűrstenberský znak s knížecí korunkou a nad ní vimperk a socha sv. Petra. Hmota věže je prolomena okny s lomenými oblouky a dále malými okny obdélníkového tvaru, v patře posledním je v čele okno podvojné. Průchozí přízemí i patro věže jsou sklenuty jedním polem křížové klenby bez žeber, další dvě patra mají stropy trámové. Loď kostela nese novodobý krov. Sedlová střecha hlavní lodě s vikýři je kryta břidlicí, stejně tak jako valbové střechy nad presbytářem, sakristií a kaplí. Střecha věže je pobita plechem.