kaple sv. Anny

Kaple je umístěna v krajině poněkud stranou obce při zatáčce silnice na obec Bělbožice. Hřbitov ležící v jejím severozápadním sousedství je založen samostatně. Vlastní stavba je situována na hraně svahu k čisteckému potoku. Zdivo je smíšené a vnější štukové omítky jsou zelinkavého nátěru. Půdorys sestává ze čtvercové lodě a poněkud užšího kněžiště s trojbokým závěrem na východě, jehož čelní strana je oproti ostatním nápadně delší. Plochostropá loď byla původně přístupná ze třech stran zvláštními vchody, boční dva jsou již zazděny a tak zůstal jen vchod průčelní, vedoucí přímo k presbytáři, který je sklenut valenou klenbou s lunetami a v závěru třemi stranami klenby klášterní, pročleněné jednou výsečí. Osvětlení je zajištěno párem bočních oken se segmentovými záklenky a dřevěnými zasklenými rámy, stejně tak je tomu i u presbytáře. Střed bočních stěn interiéru, v němž leží pod sebou okno a zazděný vchod je pročleněn mělkým vpadlým polem. (Pokračování popisu na DL.) Součásti nemovitosti: hlavní oltář, kazatelna, varhany s kruchtou - neprohlášené památky. Západní stěnu lodi zaujímá dřevěná kruchta, nesená trámy a podpíraná dvěmi sloupy s hranolovou patkou, entasí a prstencovou hlavicí, které jsou obdobné jako u místního kostela sv. Václava. Zábradlí kruchty, tvořené bohatě vyřezávanou balustrádou, je v ose segmentově vyklenuto směrem k oltáři. Kruchta je přístupna dřevěným točitým schodištěm v severozápadním rohu lodi a z ní vede prostý žebřík do podstřeší kaple. O jeden stupeň nadvýšený presbytář je oddělen půlkruhovým neprofilovaným triumfálním obloukem. Nároží interiéru kněžiště jsou opatřena širokými pilastry, jejichž římsovité hlavice přecházejí i na patku oblouku. Celý interiér stavby je dlážděn novodobými cementovými dlaždicemi. Nové omítky interiéru jsou provedeny pouze pomocí bílé barvy, přestože původně byly olíčeny okrem a světle modře zatímco klenba presbytáře byla opatřena zelinkavou ilusivní malbou, napodobující štukaturu s volutovitě stáčenou páskou, mušlemi, obdélnými poli s rozetami a s liliovými řetězci. Krov je původní, stejné konstrukce jako ve farním kostele, provedený na ležatou stolici Exteriér kaple je prostý, členěný jen nárožními lizénami a jemně profilovanou hlavní římsou. Okna jsou bez šambrán, původní vchody byly lemovány obdélným pískovcovým ostěním s lištou. Nároží lodě jsou zaoblena. Valbová střecha je pokryta dvojitou bobrovkou, na hřebeni lodě stojí mohutný polygonální sanktusník s dvojitou cibulovou bání, který je pobit plechem. Dveře vchodu jsou dvoukřídlé, výplňové.