městský dům Hrdinův

Menší dům vilového charakteru, zvaný podle stavebníka a původního majitele Hrdinův, stojí mimo historické jádro Rakovníka za hranicemi městské památkové zóny za mostem přes Rakovnický potok na křižovatce Nádražní ul. a nábřeží T.G.Masaryka. Jednopatrový v celém rozsahu podsklepený dům na půdorysu krátkého obdélníka, orientovaný nevýrazně delší osou ve směru Z-V, je na zadním JZ nároží probrán širokým pravoúhlým ústupkem. Pohledově nejexponovanější SV nároží je doplněno válcovým arkýřem. Budova je vyzděna z cihelného materiálu, nové průmyslově připravené hladké omítky jsou tónovány monochromním světleokrovým nátěrem, zjednodušujícím tektonické členění, které původně bylo nepochybně barevně odlišené. Vnitřní dispozice domu tvoří příčný trojtrakt s dvouramenným přímočarým kamenným schodištěm do patra a podkroví ve středním traktu. Schodiště má původní hodnotné zábradlí z plochých litinových prefabrikátů. Přízemí je proti úrovni okolního terénu zvýšeno asi o 1,5 m. Všechny místnosti v přízemí i patře mají ploché hladce omítané stropy.