chlév usedlosti čp. 4

Usedlost je situována v SZ koutě úzké protáhlé návsi nedaleko záp. okraje vísky. Roubené chlévy, orientované štítově do návsi k JV, stojí na záp. straně dvora proti obytnému domu bezprostředně za pilířovou branou. Větší přízemní, pod střední částí podsklepená trojprostorová stavba obdélného půdorysu je sroubena z mohutných hraněných trámů, vázaných v nárožích na rybinu. Roubená konstrukce spočívá na nízké kamenné omítané podezdívce, spáry mezi trámy jsou dnes zvenku vyplněny vápennou bíle olíčenou maltou, která patrně při nedávné opravě objektu nahradila původní vymazávku ze směsi hlíny a slámy. Interiér nebyl v době průzkumu přístupný. Do každé komory vede ze dvora samostatný pravoúhlý vchod opažený trámovými zárubněmi s jednoduše profilovaným překladem a jednokřídlými svlakovými dveřmi. V JV štítové stěně je výřaz malého čtvercového větracího okénka, několik obdobných okének je i na dvorní JZ straně stavby těsně pod úrovní stropu. Stropní trámy značně přesahující přes obvod stavby vynášejí zároveň okraj střechy, která kryje nevysoké zápraží. Ze zápraží je vstup padacími dveřmi do sklepa pod středním chlévem. Přední díl budovy byl patrně dodatečně přistavěn k staršímu dvoukomorovému chlévu. Sedlová střecha je kryta zčásti bobrovkami, zčásti drážkovkami. Oba trojúhelné štíty jsou svisle bedněné.