měšťanský dům

Rohový měšťanský dům se nachází v těsné blízkosti Ugartova náměstí. Je tvořen dvěma jednopatrovými budovami - obytnou budovou s atikovou kulisou 2. patra postavenu na půdorysu tvaru L a hospodářskou budovu na obdélném půdoryse, jež organicky navazuje na průčelí hlavní budovy. Hlavní fasády budov tvoří východní stranu krátké ulice vybíhající jihovýchodním směrem z dolního konce Ugartova náměstí. Boční fasády jsou orientovány do postranních uliček pokračujících východním směrem na vedlejší náměstí Jiřího z Poděbrad. Hlavní průčelí obytné budovy je členěno pěti okenními osami, na střední ose je osazen portál. Přízemí členěné pásovou rustikou je od patra odděleno kordonovou římsou, na kterou nasedají pilastry vysokého řádu, jejichž hlavice nesou podstřešní vlys. Obdélná okna v přízemí jsou rámována plochými lištovými šambránami s podloženým klenákem, dvě jižní okenní osy jsou nahrazeny jednou širokou. Valeně zaklenutý portál je lemován dvěma pilastry, v záklenku je profilovaná šambrána završená vysokým klenákem, ve cviklech se nachází plastické květinové rozviliny. Okenní otvory v patře a atice jsou rámovány plastickými šambránami s ušima a klenáky, pod otvory profilované podokenní římsy, nad otvory prvního patra zvlněné nadokenní římsy. Otvory patra a atiky jsou navzájem, a také s patrovou římsou opticky propojeny pomocí rámovaných a zdobených poprsní. Na středu atikového patra je místo okenního otvoru nika se sochou Madony s dítětem. Severní boční fasáda je čtyřosá, její členění kopíruje řešení hlavní fasády. V interiéru v průchodu valená klenba s protilehlými výsečemi s naznačenými hřebínky. Čelní fasáda hospodářské budovy je prosvětlena třemi okenními osami s horizontálně položenými otvory v přízemí i patře. Rámovány jsou šambránou s ušima, šambrány v přízemí vytváří iluzi větších vertikálních otvorů, šambrány v patře přesně lemují otvory. Fasáda je hladká, završená profilovanou korunní římsou. Jižní uliční průčelí je hladké, bez otvorů, pouze s valeně završeným vjezdem. Plynule na něj navazuje nižší, do ulice štítově orientovaný přístavek se sedlovou střechou. Nároží hospodářského stavení je v úrovni přízemí sešikmené. Hlavní budova je završena kombinací sedlové a pultové střechy a krytá plechem, nad hospodářským stavením střecha sedlová, na jižní straně zvalbená s eternitovou krytinou.