městský dům

Schumpeterův rodný dům je řadová jednopatrová budova na půdorysu písmene L s nízkým asymetricky umístěným rizalitem v průčelí. Fasáda přízemí členěna pilastry podloženými lizénovými rámy. Přízemí prolomeno pravoúhlým vstupem, dvěma pravoúhlými výkladovými okny, pravoúhlým vstupem a párem výkladců identických s předchozími. Na jihovýchodní nároží navazuje vysoká zeď prolomená stlačeně zaklenutým vjezdem s patníky, klenákem ve vrcholu a profilovanou zalamovanou návojovou římsou. Na osu rizalitu prolomena jedna dveřní osa, pravoúhlý vstupní otvor lemovaný lištou s ušima a kapkou. Nad dveřními otvory úseky zalamované profilované návojové římsy. Pod nadokenní římsou v rizalitu lípaný vegetabilní dekor. Přízemí odděleno od 1. patra profilovanou kordónovou římsou. Fasáda 1. patra členěná pilastry s kompositní hlavicí, pilastry podloženy lizénovými rámy. Nároží rizalitu zaobleno. První patro o 3 + 1 + 2 okenních osách, okna pravoúhlá, vsazená do líce zdiva. Kolem oken lišta s ušima a kapkou. Pod oknem štukové festony se střapci. Nad okny zalamované návojové profilované římsy, pod římsou lípaný dekor. Rizalit završen ořímsovaným trojúhelníkovým štítem s oválným okenním otvorem. Podstřešní profilovaná římsa nese střechu valbovou. Ve střeše kryté taškou prolomeny dva vikýře s oválným okenním otvorem a pultovou stříškou. Dvorní hladkou fasádu a fasádu dvorního křídla člení pravoúhlé okenní otvory s lištovými šambránami a na krakorcích vynesená pavlač. Místnosti v přízemí zaklenuté, patro plochostropé. Josef Alois Schumpeter (8. února 1883, Třešť - 8. ledna 1950, Taconic, USA) byl akademický ekonom a politolog. Působil také jako ministr financí Rakouska a prezident soukromé banky. V současnosti objekt funguje jako muzeum s aktivním parterem, kde jsou situovány provozy cukrárny a informační kancelář. Fasáda je světle šedá.