vodní mlýn

Objekt mlýna se skládá ze tří křídel, rozložených kolem dvorku od ulice odděleného zdí se vstupní brankou. Dvorek je vydlážděn plochým kamenem s různými terénními úpravami - schůdky, terasami adt. Do hlavního průčelí se na obou koncích obrací křídla trojúhelnými štíty. Oba štíty prolamují kasulová okénka rámovaná lištami. Pod okénkem ve štítě obytného stavení je vložena štuková čabraka. Průčelí obou křídel mírně předstupují, nároží jsou armována rýsovanou rustikou. Průčelí obytného stavení prolamuje dvoudílné okno s osmi tabulkami, orámované plochou šambránou, nad oknem jednoduchý klenák. Průčelí hospodářského křídla prolamují dvě dvoudílná okna rovněž s osmi tabulkami, rámované plochou šambránou. Vstupní branka s rovným nadpražím svou horní částí zasahuje do mělké niky půlkruhového tvaru, orámované archivoltou a klenákem. Po stranách vchodu jsou pilastry s plochým dříkem a profilovanou hlavicí. Nad vchodem se tyčí samostatný štít se zprohýbaným a prolamovaným obrysem a s volutovými křídly. Ve vrcholu štítu je umístěn alianční erb Michala Jana III. z Althannu a Marie Josefy Pignatelli ve znakovém plášti. Dvorní průčelí obytného křídla člení dvoudílná okna s pravoúhlým záklenkem, se šesti tabulkami s vyjímkou přístavku se síní, kde jsou okna dvoudílná, se dvěma tabulkami. Okna dvorního průčelí hospodářského křídla mají záklenky půlkruhové, nad dveřmi nadpraží rovné. Lichoběžníkové štíty mlýna člení v dolní části dvě okna s půlkruhovými záklenky, nahoře oválné okénko. Všechna rámují ploché šambrány. Štítové průčelí prolamují tři okna obdélného tvaru. Šambrány s uchy kolem oken jsou lemovány lištou, stejně u oken v bočních průčelích. V průčelní ploše mlýna, obrácené do dvora, je situován na zdi malovaný obraz sv. Floriána. Okna suterénu mlýna člení dolní část bočního průčelí nad náhonem. Jsou rovněž rámována šambránou s lištou, nad okny se nacházejí klenáky. Nároží jsou armována, patra oddělena plochou kordonovou římsou. Korunní římsa je jednoduše profilovaná, střechy nad všemi křídly jsou sedlové, nad hospodářskou částí z jedné strany zvalbené. Rovněž nad štíty mlýna je střecha mírně zvalbená.