arkádová chodba s altánem

Na jihovýchodní nároží jižního křídla nové prelatury, souběžně s jeho dvorním průčelím navazuje mladší přízemní krytý ambit, pravoúhle zalomený k severovýchodu kde přiléhá k zahradnímu pavilonu. Pavilon naproti středního rizalitu nové prelatury je půdorysně dynamická stavba (podle Santiniho projektu). Krytá chodba s pavilonem (tzv. klášterní kuchyně) na konci vymezila prostor zahrady prelatury z jihozápadu a z části z jihovýchodu. Chodba krytá sedlovými střechami pokrytými prejzy a s pultovými vikýřky v pultech. Vnější průčelí hladká, členěná pouze nízkým kamenným soklíkem a korunní římsou navazující na kordonovou římsu jihovýchodního průčelí prelatury. V jihozápadním průčelí blíže k prelatuře rizalit s obdélným slepým vstupem s kamenným ostěním na třech kamenných stupních, v nice ukončené segmentovým záklenkem. Vlevo rizalitu obdélný slepý vstup s kamenným ostěním. U zaobleného nároží obdélné slepé okno s kamenným ostěním. Jihovýchodní průčelí s poškozenou omítkou a s jedním okenním otvorem při altánu. Okno novodobé podélné trojdílné, za lícem zdiva. Severovýchodní stěna do dvora otevřena sedmi převýšenými arkádami ukončenými oblouky svedenými na hranolové sloupky. Oblouky arkád s vrcholovými svazkovými klenáky. Na pilířích hladké lisény. Korunní římsa navazuje na kordonovou římsu prelatury. V rohu širší stlačený oblouk arkády. Severozápadní stěna chodby o čtyřech osách převýšených arkád, v obloucích vrcholové svazkové klenáky. Ve dvou osách u altánu arkády slepé s vloženými obdélnými osmitabulkovými okny v líci zdiva. Zbylé arkády otevřené. Korunní římsa přechází. V ose východního, nedostavěného křídla umístěn zahradní pavilon, který ukončuje hlavní osu bývalé zahrady a prelatury. Je vybudován nad půdorysem osmiúhelníka s konkávně probranými stranami a v podélné ose orientované ve směru SV-JZ, připojeny předsíně nad obdélnými půdorysy. Střecha mansardová s valbami, pokrytá prejzy a s drobnými pultovými vikýřky. Severovýchodní předsíň má valbovou střechu pokrytou prejzy. Vnější průčelí hladce omítaná (omítka poškozena), s profilovanou korunní římsou podloženou pásem. Ve třech stranách obrácených k jihovýchodu po jednom velkém okně. Okna ukončená obloukem, s prostými podokenními římsami, orámovaná šambránami s lištou po obvodu, zesílenou v nadpraží a pod náběhy oblouku na způsob uch. Výplně v líci zdiva, dvojité dvoukřídlé, s meziokenní mříží, s poutcem, členěné do dvanácti tabulek, v oblouku paprsky. Vlevo v předsíni obdélný vstup s nadsvětlíkem, na pěti stupních. Dveře jednokřídlé dřevěné novodobé v horní třetině prosklené. Severovýchodní předsíň členěna nárožními lisénami. V jihovýchodní zdi obdélné dřevěné dvoukřídlé osmitabulkové okno v líci zdiva. V severovýchodní zdi obdélné dvojité okno s meziokenní mříží, vnější křížem členěné a vnitřní osmitabulkové. Okno vloženo v zazdívce obdélného vstupu s kamenným ostěním. Severozápadní průčelí předsíně obrácené do zahrady s velkým slepým oknem ukončeným obloukem, orámovaným šambránou. Severozápadní průčelí altánu obrácené do bývalé zahrady, člení nakoso postavené pilastry, nesoucí kladí a korunní římsu. Ve třech stranách obrácených k severozápadu po jednom velkém okně. Okna ukončená obloukem, s prostými podokenními římsami, přizděnými parapety, orámovaná šambránami s lištou po obvodu, zesílenou v nadpraží a pod náběhy oblouku na způsob uch. Nad okny v krajních osách zalomené nadokenní římsy a ve střední ose segmentem vzedmutá nadokenní římsa. Výplně v líci zdiva, dvojité dvoukřídlé, s meziokenní mříží, s poutcem, členěné do šesti tabulek, v oblouku paprsky. Nad oknem ve střední ose segmentový fronton s ustoupením a v něm kamenná plastická kartuš.