venkovská usedlost

Volně situovaná dvoukřídlá přízemní usedlost půdorysu do L tvořená okapově orientovaným obytným stavením protáhlého obdélného půdorysu krytým sedlovou střechou a na ně kolmo navazující příčně průjezdnou stodolou orientovanou štítovým průčelím do ulice. Areál je ohrazen novodobou kamennou ohradní zdí vysokou přibližně 1 metr, která je prolomena novodobými plechovými vraty. Hlavní severovýchodní průčelí obytného stavení je čtyřosé, prolomené pravoúhlým vstupem ve třetí ose zleva a pravoúhlými okenními otvory, otvor ve čtvrté ose je opatřen omítkovou šambránou. Severozápadní štítové průčelí je dvouosé, okenní otvory jsou pravoúhlé rámované omítkovými šambránami. Dřevěné dvoukřídlé šestitabulkové okenní výplně jsou osazeny v líci zdiva. Stodola je příčně průjezdná, vjezdy jsou uzavřeny prkennými vraty. Střecha obou objektů je sedlová. Materiál: kámen, cihla, omátka, krytina – taška bobrovka. Předmět památkové ochrany tvoří venkovská usedlost čp. 28 s pozemkem st. parc. č. 35