venkovská usedlost

Ve svažitém terénu situovaná usedlost tvořená volně stojícím přízemním obytným stavením obdélného půdorysu krytým sedlovou střechou na které kolmo navazuje hospodářské křídlo rovněž sedlově zastřešené, usedlost je ohrazena historickou obvodovou zdí prolomenou na severozápadě dvoukřídlými vraty vjezdu a na jižní straně brankou vstupu. Bíle omítnutá průčelí obytného stavení horizontálně člení sokl a profilovaná korunní římsa. Jižní vstupní průčelí obytného stavení okapově orientované k ulici je prolomeno třemi novodobě rozšířenými pravoúhlými okenními otvory a segmentově zaklenutým vstupem. Západní štítové průčelí je dvouosé, prolomené v přízemí dvojicí pravoúhlých okenních otvorů rámovaných lištovými šambránami a ve štítě odděleném reliéfně vystupujícím plochým horizontálním pásem dvojicí kruhových větracích otvorů a nikou zaklenutou stlačeným obloukem, štítové otvory i niku lemují ploché šambrány. Severní boční průčelí je prolomeno pravoúhlým okenním otvorem opatřeným lištovou šambránou a profilovanou parapetní římsou. Hospodářské křídlo se stodolou a dílnou je ze smíšeného zdiva, pravoúhlý vjezd je uzavřen prkennými vraty. Střešní krytinou obou křídel je taška bobrovka. Ohradní zeď je na jižní straně ve zvýšeném segmentově zvlněném úseku s korunou krytou bobrovkou prolomena brankou zaklenutou stlačeným obloukem. V brance jsou osazeny jednokřídlé dveře tvořené vertikálním kladem prken spojených ze zadní strany příčnými trámky, železné pásy kování jsou zakončeny liliovitými ornamenty, konvexně-konkávně tvarovaná kovaná klika a klíčová dírka jsou opatřeny kovaným zdobně tvarovaným emblémem. V západní a severním úseku plní zeď vzhledem ke značně klesajícímu okolnímu terénu roli tarasní zdi nesoucí laťkový plůtek. V jižním části zdi je prolomena sloupková brána vjezdu. robustní hranolové sloupky jsou završeny nízkými cihlovými stany, dvoukřídlá prkenná vrata jsou nahoře konvexně-konkávně tvarovaná a uprostřed vytažená do tvaru oslího hřbetu. Materiál: kámen, cihla, omítka; krytina – taška bobrovka Předmět památkové ochrany tvoří venkovská usedlost čp. 11 s pozemkem st. parc. č. 59/1