venkovská usedlost

Na konci zástavby horní části obce ve svažitém terénu situovaná usedlost tvořená výše umístěným volně stojícím přízemním štítově orientovaným obytným stavením obdélného půdorysu krytým sedlovou střechou s valbičkou nad uličním průčelím a paralelní spodní příčně průjezdnou stodolou obdélného půdorysu se střechou sedlovou. Na uliční štítové průčelí stodoly navazuje ohradní zeď, která ze severní uliční strany uzavírá dvůr. Na stodolu v ose navazoval drobný patrový hospodářský objekt a kolmo na něj křídlo chlévů vymezující dvůr na jihu – obě stavby jsou nyní asanovány. Obytné stavení má dvouosé uliční štítové průčelí členěné kamennou podezdívkou a hladce bíle olíčenými lizénovými rámci obíhajícími plochy hrubé omítky sivé barvy, bílé jsou rovněž omítkové šambrány kolem pravoúhlých okenních otvorů, v lichoběžníkovém štítě je prolomen obdélný okenní otvor rámovaný bílou omítkovou šambránou. Bíle omítnuté jižní boční průčelí obytného domu je prolomeno pravoúhlými okenními otvory a pravoúhlým a segmentově zaklenutým vstupem. Příčně průjezdná stodola má pravoúhlé vjezdy kryté prkennými vraty. Severní ohradní zeď s korunou krytou betonovými deskami je sloupkovou prolomena bránou s dvoukřídlými konvexně-konkávně tvarovanými vraty a ve zvýšeném úseku zdi blíže k obytnému stavení pravoúhlou brankou s prkennými dvířky. Za brankou se zeď zalamuje a navazuje na nároží štítového průčelí obytného domu, před nímž se nachází prostor předzahrádky ohrazený kamenným tarasem z lomového zdiva a kovovým plotem. Materiál: kámen, cihla, omítka; krytina – drážkovaná pálená taška – obytný dům a bobrovka - stodola Předmět památkové ochrany tvoří venkovská usedlost čp. 29 s pozemkem st. parc. č. 34