venkovský dům

Objekt (dosud neoznačený číslem) byl přemístěn z obce Vejvanov, čp. 42 (okr. Rokycany, č. rejst. 2620/1, z téže usedlosti rovněž přemístěna sýpka, č. rejst. 2620/2, k domu čp. 27 v sousední obci Újezdec). Přemístěna byla pouze obytná část objektu (čemuž nasvědčuje jen dvoutraktové uspořádání ve směru příčném), neboť původní objekt je na evidenčním listu zobrazen a popsán jako úhlová usedlost, ke které kolmo přiléhají rovněž roubené chlévy. Půdorysně sestává roubená konstrukce obytného domu pouze ze dvou traktů (třetí tvořilo zmíněné hospodářské křídlo navazující na objekt kolmo), z nichž každý je rozdělen do dvou samostatných prostor komorového typu. Levá část je rozdělena na roubený prostor vstupní síně v přední části a zděný prostor ložnice v části zadní (původně černá kuchyně). Ve vstupní síni je při její levé stěně umístěno ve směru trámů orientované schodiště vedoucí do prostoru krovu, který slouží jako půdní prostor. Prostor schodišťového ramene je zcela oddělen svislým bedněním od vlastního prostoru síně. (Pokračování popisu na DL.) Z této síně vedou dále dveře do zmíněné ložnice v zadní části téhož traktu a napravo do světnice, ke které přiléhá další světnička sloužící jako druhá ložnice. Ta je oproti světnici podstatně užší, se samostatnou okenní osou a viditelnými čely provázaných trámů v hlavním štíte. Vlastní světnice je osvětlena jednak z hlavního průčelí dvěma okny sdruženými do jedné okenní osy a dále jednou okenní osou ze vstupního průčelí. Nalevo od dveří do světnice je osazen sporák, v protilehlém svatém koutu stojí stůl. Konstrukčně se jedná o konstrukci roubenou na rybinu, s bíle natřenými vymazanými spárami mezi trámy. Rovněž bíle natřená jsou také čela provázaných trámů a tak je i z exteriéru jasně čitelné vnitřní uspořádání. Pouze půvoní prostor černé kuchyně je vyzděn cihelným zdivem a prolomen malými okénky, neboť v současné době slouží jako místnost pro spaní. Stropy jsou trámové, vyložené ve směru příčném o zápraží. Dřevěné dveřní výplně jsou tradiční konstrukce včetně jejich kování. Rovněž další, zejména movité vybavení interiéru je tradiční. Sporák byl vyroben na zakázku. Štít hlavního průčelí je bohatě členěn na několik pater. Oproti tomu je štít odvrácený od komunikace bedněn jen svisle na sraz. Krytina sedlové střechy s námětky je novodobá z umělohmotných čtvercových šablon pokládaných diagonálně.