boží muka

Boží muka stojí při silnici mezi Oráčovem a Švihovem na křižovatce s cestou vedoucí severním směrem. Původně byla umístěna jižně od této křižovatky. Stavbička pilířového charakteru je tvořena kubickou soklovou částí, užším hranolem dříku a rozšířeným hranolovým nástavcem ve formě malé kapličky. Celková výška je asi 3 m a materiálem je červený pískovec. Stěny krychlového soklu, odděleného od dříku vzpěrnicí a převodkou, zdobí čtvercová vpadlá pole, mimo zadní, jižní strany doplněná rozvilinovým reliéfem s rozetou. Celá zadní strana dříku je prázdná bez profilování, boky zdobí vpadlá pole s vavřínovými girlandami a rozetkami; čelní, severní stranu girlandy a svislé vrapování. Stejně jako dřík jsou zdobeny i boční stěny kapličky, oddělené od dříku a nahoře zakončené složitou profilací s volutovými výběhy. V čelním vpadlém poli kapličky je vložen plech s malovaným obrázkem Krista. Na vrcholu je kovaný dvojramenný křížek. Čelní strana soklu nese malované datum 1824.