sýpka

Nevelká vesnická usedlost čp. 27 je situována v záp. části malé přibližně trojúhelné návsi pod hrází rybníčka. Sýpka, orientovaná okapově k úzké místní komunikaci k S, stojí na sev. straně malé zahrady, navazující na dvůr usedlosti. Drobná přízemní nepodsklepená stavba obdélného půdorysu velikosti asi 5 x 4 m je sroubena z hraněných trámů, vázaných v nárožích na rybinu. Roubená konstrukce stojí na nízké kamenné omítnuté podezdívce. Spáry mezi trámy jsou zvenku i zevnitř vyplněny novou vymazávkou ze směsi jemné hlíny a slámy, uvnitř je vymazávka olíčena vápenným bílým nátěrem. Vých. část srubu tvoří úzká svisle bedněná předsíňka, vtažená pod společný krov. Předsíňka, přístupná od J, obsahuje strmé jednoramenné schodiště na půdu. Z předsíně se vchází do interiéru stavby pravoúhlým vchodem s trámovými zárubněmi a jednokřídlými svlakovými dveřmi. Prostor je kryt novým povalovým stropem, neseným jediným napříč položeným hraněným trámem. Uprostřed již. stěny je drobný výřez čtvercového okénka, opaženého širokými zárubněmi a profilovanou podokenní a nadpražní římsou. V místnosti je nové otopné zařízení s kachlovými kamny a píckou. Podlaha je prkenná, u kamen je dlažba z terakotových šestiúhelných dlaždic. Krov je prostý hambalkový. Sedlová střecha je pobita lepenkou. Oba trojúhelné štíty jsou bedněné střechovitě kladenými prkny, v každém štítu jsou dva malé větrací výřezy ve tvaru plaménku. Na již. straně vystupuje ze střechy dřevěný hranolový půdní vikýř. Kromě tohoto srubu, přeneseného v r. 1989 z Vejvanova na Rokycansku a rekonstruovaného v l. 1990-91, stojí na dvoře roubená sýpka obdobného typu, velikosti i stáří, která byla přemístěna v 90. letech z Roztok u Křivoklátu. Špýchárek, který dosud není památkově chráněn, by měl být v budoucnu navržen na prohlášení za památku.