sloup se sochou sv. Alžběty Durynské

Socha sv. Alžběty Durynské je provedena z pískovce. Jedná se o zobrazení ženy v dlouhém oděvu, který sahá až k zemi. Postava je navíc přioděna pláštěm sepnutým na prsou. Z těla světice jsou odhaleny pouze hlava (vč. vlasů) a levá ruka, kterou přidržuje lem řasnatého pláště. Pravá ruka je v lokti uražena. Z torza pravé ruky je patrné, že byla ohnutá v lokti (patrně v téměř vodorovné poloze). Lze předpokládat, že v této ruce nesla svůj hlavní atribut (nejspíše chléb). Hlava postavy je opatřena královskou korunou. Zpod zadní části koruny splývá úzký závoj střední délky. Výška sochy, vč. drobného podstavce, je 1,14 m. Uvedený podstavec je její pevnou součástí a má půdorysné rozměry 0,34 × 0,31 m a výši pouhých 5 cm. V oblasti loktů má socha šíři 0,46 m. Maximální tloušťka zobrazené postavy je 0,29 m. Z původního sloupu se zachoval pouze podstavec, sokl a část sloupu (patka, dřík a část hlavice). Podstavec je proveden jako jednostupňový. Má výši 0,32 m a půdorysné rozměry 0,94 × 0,94 m. V jeho středu je zahloubená plocha o hloubce 3 cm, která sloužila pro lepší stabilitu soklu. Sokl má půdorysné rozměry 0,44 × 0,44 m a výši 0,90 m. Na čelní straně soklu je zobrazen erb rámovaný dvěma zkříženými palmovými ratolestmi (patrně erb rodu Kokořovců). Na horní části soklu je uchycena římsa o výši 0,21 m a půdorysných rozměrech 0,71 × 0,71 m. K římse je dále přichycen plintus o rozměrech 0,43 × 0,43 m a výši 0,13 m. Na něj navazuje kruhová patka o průměru 0,42 m a výši 8 cm. V jejím středu je umístěn kovový trn pro osazení dříku sloupu. Délka dříku sloupu vč. části hlavice je 1,81 m. Dřík má kruhový průřez. Ve spodní části má průměr 0,30 m, v horní části 0,23 m. Dřík sloupu je zakončen dvakráte odstupňovaným prvkem kruhového tvaru o maximálním průměru 0,32 m. Posledně zmíněný prvek je pouze malou části původní hlavice, která dnes z velké části schází. Zcela taktéž schází abakus, který tvořil předěl mezi sloupem a sochou. Stejně tak schází rozměrná prosklená kovová lampa, která byla připevněna k podstavci sochy kovovým prvkem obloukového tvaru. Celková výše zachovaných částí světeckého sloupu je 4,55 m. Vzhledem k neexistenci valné části hlavice sloupu lze odhadovat původní výši celého objektu na cca 4,9–5,1 m.