sloup se sochou Panny Marie

Maránský sloup se nachází v západní části náměstí uprostřed trávníku, v mírném svahu. Je orientován čelem k východu. Sloup stojí na širokém čtvercovém stupňovitém kamenném základu, o třech stupních. Samotný sloup stojí na vysokém architektonizovaném postamentu. Postament má nevysokou kónickou bázi obdélného půdorysu s pravoúhle vybranými rohy. čelní plocha báze je vydutá. Čelní i boční plochy jsou dekorované rytým rámem s projmutými rohy. V rámu na zadní straně je datace AD 1772, vrámu na čelní straně datace opravy R 1800. Na bázi stojí tělo postamentu, složené z jádra - kónického pylonu, k jehož bočním stranám přiléhají masivní vztyčené voluty, čelní strany (přední a zadní) jsou vyduté, dekorované rytým rámem s projmutými rohy. Patu těla lemuje odsazený podvalek. Postament je zakončen zalamovanou římsovou hlavicí, sledující půdorysný tvar těla postamentu. Na postamentu stojí vysoký štíhlý sloup, s nevýraznou patkou a masivní, disproporční kulatou hlavicí. Hlavice je součástí horní, dvoupětinové části sloupu, která je z odlišného materiálu než spodek sloupu, od kterého je oddělena železnou obručí. Na vrcholu sloupu stojí litinová socha Panny Marie - Immaculaty z roku 1862. Všechny části sloupu, kromě sochy jsou vyrobeny ze žuly, materiál horní část sloupu má odlišnou barvu.