most Vojtěšského vodovodu

Most z lomového kamene o třech nestejně velkých obloucích, půlkruhově sklenutých, na prohnutém půdorysu, uprostřed zúžený, dlážděný. Celková délka je cca 50 m, konce mostu, které jsou široké cca 3-4 m, jsou opatřeny krátkými nízkými parapetními zídkami, krytými sedlově sešikměnými kamennými deskami; většinu délky mezi nimi chrání jednoduché novější železné zábradlí se svislými částmi sbíhajícími po líci stěny mostu a níže do ní zapuštěnými. Střední oblouk je široký cca 6 m, vysoký cca 5 m, ostatní dva, stojící již ve svazích, jsou nižší a užší. Oblouk ze západní strany vpravo lemují po stranách opěráky. Ve vysoké mladší nadezdívce nad oblouky, která mírným odsazením vyrovnává nepravidelnosti zdiva a nekoresponduje tak s jeho linií, prochází hmotou mostu litinové potrubí, součást městského vodovodu. Toto potrubí nahradilo dřívější dřevěné trubky. Cesta po mostě je při okrajích dlážděná pískovcovými deskami a uprostřed (na nestejné šířce) pás rulového lomového kamene na stojato. Předmětem ochrany je akvadukt na příslušném pozemku.