hradiště Cimburk, archeologické stopy

Hradiště leží na rozhraní katastrů Kutné Hory (akropole) a Bylan u Kutné Hory (část předhradí), zaujímá širokou jazykovitou ostrožnu zdvihající se nad zákrutem říčky Vrchlice JV od obce Bylany a JZ od Kutné Hory, nad mlýnem Cimburk, který dal celé lokalitě název. JV část hradiště tvoří skalnatý vrch Homole, na němž se nacházela akropole. Akropole je od prostoru předhradí oddělena krátkým svahem, po jehož obvodu se původně táhl val (hradba). Na konci 19. stol. byla v prostoru předhradí vybudována vojenská střelnice, při té příležitosti byla S část pravěkého valu překryta novým vysokým valem sloužícím potřebám střelnice. Předhradí zaujímá nižší (asi o 10 m) a širší část hradištní ostrožny. Severní část předhradí byla snížena a výrazně upravena při stavbě střelnice, v letech 1989-1990 se právě tato část stala předmětem poměrně rozsáhlého archeologického výzkumu. Výzkum odhalil několik pásů fortifikací chránících předhradí, na povrchu již nejsou tato zařízení patrná, pouze jižně střelnice upomíná na průběh opevnění mírná deprese. Hradiště bylo osídleno v pravěku (eneolit, doba bronzová i železná), znovu potom v raném středověku. Archeologické výzkumy hradiště začaly již v 19. století, moderní výzkumy proběhly v letech 1968-69 a zejména 1989-90.