děkanství

Volně stojící jednopatrový dům čtvercového půdorysu s nízkým užším zděným hranolovým pavilonem, který proniká podkrovím a vystupuje nad valbovou střechu. Dům, téměř v celém půdorysném rozsahu podsklepený, byl situován ve velké zahradě dále od ulice Antonína Dvořáka, zahrada však byla v posledních letech zčásti - na jihu a na západě - zastavěna bytovými domy, mj. na místě někdejších hospodářských stavení. Budova bývalého děkanství je vyzděna ze smíšeného materiálu s převahou lomového kamene v přízemí a cihel v patře. Vnější průčelí jsou omítnuta novodobými vápennými omítkami, tónovanými v základní ploše žlutookrově, plasticky vystupující články jsou světle zelené. Dům trojtraktové dispozice má přízemní prostory klenuté valenými klenbami s pětibokými výsečemi, patro je v celém rozsahu plochostropé. Schodištní prostor se v patře v celé šíři otevírá do pavilonové nástavby, která původně sloužila údajně jako hvězdářská observatoř, ovšem připomíná spíše odpočinkové střešní belvedery budované často na letohrádcích v 17. i 18. století (viz Rudolfov nebo Ostrov nad Ohří). Dnes plní pavilon, který je na vnitřní straně opatřen dřevěnou okružní pavlačovou galerií, funkci světlíku. Sklepy jsou zaklenuty cihelnými plackami, vynášenými klenebními pasy a segmentově valenými klenbami. Architektonické členění stavby je velmi střídmé. Tvoří jej v podstatě jen neprofilovaný sokl, tenká profilovaná kordonová římsa a široká, bohatěji profilovaná římsa korunní. K tomu se přidávají už jen úzká, štuková, jemně profilovaná ostění oken, která jsou v patře přímo propojena s římsou. Nejvýraznějším prvkem, který se na stavbě uplatňuje, tak je zmíněný pavilon, zasazený doprostřed jehlancové střechy. Nástavba je prolomena segmentově ukončenými okny a v každém nároží je k ní připojen mohutný hranolový komín ukončený římsičkou. Samotná střecha domu je krytá bobrovkami a členěna na každé straně trojicí symetricky umístěných střešních vikýřů. Při nedávné rekonstrukci prošla velkou změnou rozlehlá zahrada, obklopující budovu. Někdejší volný pozemek, ohraničený na jižní straně do ulice ohradní zdí s pilířovou branou, byl na jižní a západní části zastavěn novostavbami bytových domů, které kolem budovy děkanství vytvářejí náznak uzavřeného areálu. Dvůr vzniklý kolem budovy děkanství je dnes vydlážděn a doplněn o drobné zelené plochy.