městský dům

Jednopatrový řadový dům obdélného půdorysu obrácený hlavním S a částečně V průčelím do náměstí. Dům je opatřen omítkou smetanové barvy, detaily jsou zvýrazněny světle okrovou barvou. S průčelí je o třech osách, v přízemí s pravoúhlým vchodem uprostřed a po stranách s okenními otvory zakončenými půlkruhovým obloukem (původně otevřené arkády). Fasáda je rámována po celé délce rizality. V patře je průběžná římsa a fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Patrová okna jsou rámována zdobnými šambránami a v horní části opticky propojené plastickým pásem, na který se uprostřed napojují půloblouky (motiv půloblouku se opakuje také nad dveřním portálem). V polích mezi okny jsou zdobná zrcadla. Pod korunní římsou jsou tři podkrovní kruhová okénka s oknem ve tvaru čtyřlistu. Mezi těmito okénky vystupují zrcadla s vykrojenými obloučky. Část východního průčelí, které je viditelné z náměstí, je o dvou osách. V přízemí do nároží sousedního domu vbíhá kamenný pravoúhlý portál s nadsvětlíkem zakončeným půlkruhovým obloukem. I v tomto průčelí v přízemí je jeden okenní otvor završený půlkruhovým obloukem, původně arkáda. Zdobné motivy se zde shodují se severním průčelím. V interiéru se dochovaly hodnotné detaily přízemí a rozlehlých sklepů. Vstupní místnost má dva kamenné sloupy bez patky s talířovou hlavicí a čtverhranným abakem, kde se sbíhají čtyři klenební pasy nesoucí plackové klenby. V přízemní nalezneme valené klenby s pětibokými výsečemi i prostor při chodbě do dvora s trámovým stropem. Patro je plochostropé. Nejcennější součástí domu jsou dvoupodlažní sklepy valeně sklenuté s mnoha cennými detaily (kamenný pilíř, například sedlový portál, cihelná dlažba). Spodní podlaží je již vyhloubené do skály. Předmětem ochrany je dům a k němu náležející pozemek.