výklenková kaplička sv. Jana Nepomuckého

Výklenková kaple obdélného půdorysu, orientovaná čelem k JV, je vyzděna ze smíšeného zdiva, jehož strukturu zakrývají nové neporušené vápenné čistě bílé omítky. Malované rámující články a štít jsou tónovány tmavou terakotově červenou barvou. Kaple spočívá na nízkém rozšířeném šikmo předstupujícím soklu. Průčelí i boky kaple jsou zcela hladké, tektonické plasticky vystupující formy, uváděné ve starší dokumentaci, zanikly. Všechny vnější stěny jsou shodně lemovány po obvodu úzkým malovaným lizénovým rámem v rozích čtvrtkruhově rozšířeným. Hlavní JV průčelí je prolomeno vysokým hlubokým segmentově zaklenutým výklenkem, jemuž chybí někdejší plastická rámující šambrána. Výklenek je uzavřen dvoukřídlovými laťovými dveřmi. Stavba vrcholí bohatě profilovanou korunní římsou a nízkým trojúhelným, profilem římsy rámovaným štítem, který tvoří přirozenou sedlovou stříšku, krytou plechem. Tympanony štítu jsou na obou stranách prázdné. V uzavřeném výklenku je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého z hrubozrnného pískovce s novodobou polychromií. Socha, vysoká cca 180 cm, stojí na vysokém kamenném podstavci houslového tvaru, lemovaném úzkou okrajovou lištou, která se při základně volutově zavíjí. Čelo podstavce zdobí florální ornament a mitrovický znak s rohy v klenotu a s přikryvadly ve formě bohatého velkolistého akantu. Dolní podstavec je završen vlastním soklem s letopočtem 1699. Robustně pojatá hmotná postava světce je zobrazena zcela tradičně s krucifixem na pravém předloktí v obvyklém kanovnickém rouchu, rocheta je v poměru k hmotnosti a tíži ostatní draperie překvapivě jemně zřasena v útlých diagonálně zprava doleva vedených paralelních záhybech, krajkou lemovaný okraj rochety je bohatě zvlněn v dynamických kličkách.