sýpka usedlosti čp. 2

Hospodářské stavení stojí na V straně dvora někdejší zemědělské usedlosti čp. 2, která se nachází ve V části vesnice, po levé straně místní komunikace vedoucí z návsi. Z usedlosti se mimo hospodářského stavení dochoval z velké části novodobě přezděný (z části roubený/z části zděný) dům s dřevěnou pavlačí (s dochovanými několika barokně vyřezávanými sloupky) při dvorním průčelí, pod kterým se nachází klenutý sklep s barokním portálem. Dvůr je směrem do prostoru komunikace vymezen kamennou ohradní zdí (z velké části pískovcové kvádry), ve které je u JV nároží domu prolomena 1osá půlkruhově zaklenutá branka pro pěší (fragmenty štukové výzdoby) a přibližně uprostřed pilířovou vjezdovou branou. Obdobně je uzavřen dvůr směrem k S a SV, kde odděluje zahradu (pp. 14/2) s novodobou průjezdní stodolou (st.9). Jedná se o roubený objekt na vysoké kamenné podezdívce (pískovcové kvádry/lomový kámen) obdélného půdorysu (ve směru S-J) se sedlovou střechou (nad S zvalbenou) krytou nakoso kladenými eternitovými šablonami. Hlavním štítovým průčelím (se svisle bedněným štítem) s 1 okenní osou (čtvercové okénko s profilovanými římsami, uzavřené okenicí), kde podezdívka je součástí ohradní zdi se obrací směrem k silnici (k J).Jádrem objektu je roubená sýpka s velkou komorou, která je přístupná z pavlače (se svisle bedněnou poprsní, profilovaným madlem a 3 barokně vyřezávanými sloupky) pravoúhlým portálkem s trámovými zárubněmi s profilovanou nadpraží římsou. Na Z straně (do výše podezdívky) se otevíral směrem do dvora v celé šíři přízemní prostor (kolna/dřevník) se středovým pilířem - dnes z poloviny využívaný jako garáž.