fara

Jednopatrová dvoukřídlá budova s kolmo navazujícími křídly krytými sedlovými střechami s valbou nad nárožím, která je vsazena v ose hlavního křídla do svažitého terénu. Vnější SZ průčelí hlavního, SZ křídla je symetricky komponované, v přízemí tříosé, v patře pětiosé, členěné v přízemí rustikou a v patře, odděleném profilovanou kordonovou římsou pilastrovým řádem o čtyřech pilastrech vymezujících tři pole prolomené 2 + 1 + 2 osami; hlavice pilastrů protínají pás profilované korunní římsy. V přízemí je centrálně umístěný vstup s kamenným portálem základního pravoúhlé tvaru nahoře ústupkem zalomeného do tvaru stlačeného segmentu, profilovaná čelní strana portálu je doplněna ušima s kapkami a klenákem s orámovaným reliéfním nápisem No 49 doplněným po stranách letopočtem 1791. Nad klenákem je zavěšena mohutná kamenná reliéfní kartuš se znakem Hausperských z Fanalu a letopočtem 1736 doprovázená zavíjeným a rozvilinovým ornamentem. Okenní otvory jsou pravoúhlé, rámované lištovými šambránami a parapetními římsami, v patře doplněnými plochou suprafenestrou ukončenou profilovanou nadokenní římsou a dole parapetní výplní. JZ průčelí JZ křídla je šestiosé, s 1. a 2. osou zleva sdruženou, s architektonickým členěním jako u SZ průčelí. Boční a dvorní průčelí jsou hladká bez architektonického členění, prolomená nepravidelně rozmístěnými pravoúhlými osami. Na hlavní křídlo původně navazovalo ještě druhé, SV křídlo, na jehož místě se nachází pouze nevýrazný patrový rizalit. Z dvorního průčelí hlavního křídla vede do dvora vstup s kamenným lištovým portálem. Interiér fary je v přízemí zaklenutý valenými klenbami s výsečemi, patro je plochostropé. Na JZ křídlo fary navazuje nevelký přízemní přístavek obdélného půdorysu krytý sedlovou střechou.