městský dům

Nárožní dům čp. 77 se nachází na V straně náměstí a je orientován čelem přibližně směrem k Z, do náměstí. Jedná se jednopatrovou zděnou stavbu podélného půdorysu. Fasády jsou omítnuté světlým okrem, tmavším je naznačen pův. obvodový sokl na čelní stěně a rizalit na boční straně obrácené do ulice. Dům má dnes čelní fasádu členěnou do tří okenních os (pův. byla fasáda pětiosá) a boční členěnou do pěti os s předstupujícím mělkým středním rizalitem. Čelní fasáda je horizontálně rozdělena do dvou pásů vystupující římsou a završena bohatě profilovanou podstřešní římsou. V linii středních os na obou fasádách vystupuje z podstřešní římsy trojúhelníkově zakončený štít s malým oválným okénkem a dvěma pilíři se šiškami po stranách. Štít na čelní fasádě přerušuje linii podstřešní římsy. V čelní fasádě domu je prolomeno 5 novodobých trojdílných oken a pravoúhlý vchod ve středním poli. Boční fasáda je pročleněna středovým rizalitem o celé výši domu a stěnu prolamuje 7 novodobých oken s bočním vchodem, vychýleným ze středové osy, nad nímž tvoří výplň skleněné luxfery. Střecha objektu je stanová, krytá plechem. Předmětem ochrany je měšťanský dům čp. 77 a vymezený pozemek.