socha sv. Isidora - podstavec

Socha sv. Isidora se nacházela nad Horním Bousovem na rozcestí silnice vedoucí na Dobšín a polní cesty do Přepeř. In situ zůstal pouze barokní podstavec, na který byl v nedávné době nově osazen jednoduchý kovaný kříž s pozlaceným korpusem (zachovávající orientaci skulptury směrem k Z). Socha světce (pískovec, pravděpodobně v životní velikosti) je od 70. let 20. století nezvěstná (podle tabulky osazené vedle podstavce měl světec přijít o hlavu již v 50. letech, torzo sochy pak mělo skončit v základech kravína v okolí). Pilířový podstavec (pískovec, výška cca 2,1) osazený na prostém kamenném soklu má klasické členění na patku (s profilem zvonovnice) dřík a římsovou hlavici. Na čelní stěně (Z) se zachoval fragment rytého majuskulního nápisu v padlém obdélném zrcadle s vykrajovanými rohy. Předmětem ochrany je socha sv. Isidora (v in situ zůstává pouze pilířový podstavec, socha je od 70. let nezvěstná) na vymezeném pozemku.