venkovský dům

Roubený dům se nachází na S straně dvora někdejší zemědělské usedlosti, čp. 36 nacházející se na hraně svahu spadajícího k silnici (J), v JV části vesnice. Ostatní zděná zástavba dvora, obytný dům (výměnek?) a víceúčelová hospodářská budova (na Z a V) jsou z konce 19. století. Jedná se v jádru o přízemní celoroubený dům (trojdílné dvoutraktové dispozice se zadní světničkou) obdélného půdorysu, krytý asymetricky posazenou sedlovou střechou se šindelem, orientovaný podélnou osu ve směru V-Z. Ze střechy do dvora (k J) předstupuje před hmotu stavby kolmé křídlo nesené dvěma zavětrovanými dřevěnými sloupy. Křídlo (roubení na zámky) s trojúhelníkovým štítem (střechovitě skládaná lomenice) s dvojramennou pavláčkou se 2 barokně vyřezávanými sloupky v sobě obsahuje nevelkou světničku. Přízemní část (roubení na rybinu) je orientovaná hlavním štítovým průčelím s bohatěji skládanou lomenicí s kuklou (se sdruženým oknem širšího a 1 oknem užšího traktu) k V. Roubená konstrukce Z štítového průčelí je shodně se zadním podélným průčelím pobita svislým prkenným bedněním. Precizní, technologicky vyspělá tesařská práce zejména v přední obytné části je zřejmě dokladem mladší výměny srubu někdy na přelomu 19./20. století. Barokně vyřezávané sloupky pavláčky poukazují na dobu kolem r. 1800.