kostel sv. Markéty

Kostel sv. Markéty je situován v jádru obce na návsi, při komunikaci Vrané n.V. - Zvole. Kostel je vystavěn z neomítnutých pálených cihel v kombinaci s kamenným soklem a architektonickými prvky. Orientované stavbě s lodí obdélného půdorysu, polygonálně uzavřeným presbytářem a sakristií na SV straně dominuje v ose V průčelí úzká hranolová věž. Jednotlivá průčelí člení neomítnutý kamenný sokl, průběžná podokenní římsa a korunní římsa s výžlabkem. Mezi okenními otvory sklenutými hrotitým obloukem vystupují opěrné pilíře. Východní průčelí lodi vrcholí ozdobným trojúhelným štítem s vpadlými poli a kamenným nástavcem. Hlavní vstup s portálem zakončeným lomeným obloukem je v mírně předstupující předsíni J průčelí, přístupné po kamenném schodišti. Do věže je vstup z čelní Z strany portálem zakončeným hrotitým obloukem a se supraportou s reliéfním ozdobným křížem, růžicemi a rytou datací 1894.. Střechy jednotlivých částí kostela (sedlovou střechu lodi, jehlancovou střechu věže) kryje plechová krytina. Ve vrcholu střechy věže, presbytáře a sakristie je osazen latinský kříž s makovicí. Památkové chráněn je kostel sv. Markéty s příslušným pozemkem.