Zděná omítnutá jednopatrová budova bývalého důstojnického pavilonu (naposled budova štábu) je trojkřídlé dispozice s krátkými bočními křídly. Střecha mansardová krytá dnes betonovými taškami, nad věžičkami střecha helmicová s plechovými šablonami. Většina okenních a dveřních otvorů je rámována štukovou šambránou, výplně oken a dveří z větší části novodobé. Hlavní jihovýchodní průčelí je obráceno do ulice Československé armády. Střední část předstupuje před boční křídla, v nárožích jsou válcové věžičky ukončené plechovou helmicí. V ose střední části široký o patro vyšší rizalit ukončený trojúhelníkovým štítem. Plocha rizalitu je zdobena rustikou, členěna čtyřmi pilastry s volutovými hlavicemi a třemi osami otvorů. Pilastry nesou kladí s vlysem a profilovanou korunní římsou. Před rizalit je postavena půlkruhová terasa s železným zábradlím v kamenných sloupcích, na kterou stoupá přímé kamenné schodiště. Otvory v přízemí půlkruhově ukončené, v patrech obdélné. Všechny jsou rámovány štukovou šambránou. Ve střední ose v přízemí dvoukřídlé dřevěné dveře s půlkruhovým pro-skleným nadsvětlíkem, kterými je přístupná terasa. V 1. patře půlkruhový balkon vynesený na krakorcích. Nad korunní římsou je průčelí rizalitu členěno pěti okenními otvory. Od trojúhelníkového štítu je oddělena přerušenou římsou zdobenou zubořezem. V ploše štítu reliéfní plastika, po stranách štítu jsou stojící postavy vojáků v římské zbroji. Plocha po stranách rizalitu je jednoosá. Válcové věže s rustikou jsou členěny třemi okenními otvory. Odsazená jihovýchodní průčelí bočních křídel jsou tříosá, krajní dvě osy jsou tvořeny rizalitem ukončeným segmentovým štítem. Plocha rizalitů je členěna rustikovanými pilastry s volutovými hlavicemi nesoucími kladí s římsou zdobenou zubořezem. V přízemí jsou prolomeny dvojicí okenních otvorů, v patře oknem a vstupním otvorem na obdélný balkon nesený třemi krakorci. Plocha mezi rizality a věžičkami je členěná okenními otvory v jedné ose. Jihozápadní a severovýchodní průčelí bočních křídel jsou dvouosá, po stranách lemovaná rustikovanými pilastry s volutovými hlavicemi nesoucími kladí s hladkým vlysem. Severozápadní fasáda středního křídla je členěna čtyřosým rizalitem, rozděleným opět čtyřmi rustikovanými pilastry na 1 + 2 + 1 osy. Mezi rizalitem a bočními křídly jsou okenní otvory v jedné ose. Z plochy bočních křídel vystupují jednoosé objekty schodišť, umístěné vždy na vnitřní straně průčelí. To je dále členěno okenními otvory ve čtyřech osách. Interiér je silně poznamenán necitlivými přestavbami z druhé poloviny 20. století. Přesto se v některých prostorách přízemí dochovaly původní okenní výplně. Intaktně se dochovala schodiště včetně kovaného zábradlí. Stavební vývoj: Bývalá jezdecká kasárna, postavená na počátku 20. století, svou pavilónovou dispozicí tvoří v rámci města Mostu významný urbanistický celek, jehož význam je umocněn tím, že představuje zachovalou část původní městské zástavby, vzniklou před výstavbou nového centra Mostu. Je zachován v poměrně autentické podobě, především vnější vzhled budov není poznamenán výraznějšími přestavbami, mladší úpravy spadající zejména do 2. pol. 20. st. se zpravidla omezily na úpravy interiérů a na výměnu okenních a dveřních výplní. Dochoval se i komunikační systémem se vzrostlou zelení, dotvářející celé prostředí, přičemž značná část komunikací a zpevněných ploch má dochovanou historickou kamennou zádlažbu.