zastavení křížové cesty I.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus wird zum Tode verurtheilt. – Ježíš je odsouzen k smrti. Reliéf má v současnosti povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Scéna se odehrává v náznaku sloupové architektury. Ve středu levé části stojí čelně Kristus, oděný do dlouhého šatu s dlouhými rukávy, pod nímž vyčnívá přední část levého bosého chodidla a do pláště, kryjícího paže. Ruce jsou překřížené před tělem pod pasem a svázané provazem. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, spadající na ramena a kratší plnovous, uprostřed rozdělený. Na obličeji jsou výrazné lícní kosti. Na hlavě je trnová koruna z pravidelně proplétaných částí, za hlavou plná svatozář s naznačenými paprsky. Kolem Krista jsou tři muži – dva vlevo (z hlediska pozorovatele) a jeden vpravo. Muž zcela vlevo je zobrazený v pravém profilu. Má nařasený dlouhý šat a plášť, kryjící i hlavu. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka má vztyčený ukazováček. Levá ruka je opřená o hruď. Muž má výrazný nos a krátký plnovous. Z druhého muže je vidět pouze hlava s plnovousem a pokrývkou hlavy, natočená k pravému rameni a ruka se vztyčeným ukazováčkem, směřující vzhůru za Kristovým levým ramenem. Vpravo od Krista je voják ve zbroji s přilbou, polygonálním štítem a kopím, které směřuje hrotem šikmo nahoru doprava. V pravé části výjevu sedí Pilát, situovaný v levém poloprofilu. Má řasnaté roucho, nohy obuté do sandálů s úvazky. Pozdvižená pravá paže je ohnutá v lokti, ruka se vzhůru otevřenou dlaní ukazuje ke Kristovi. Levá ruka spočívá v míse, do níž lije vodu dítě. Pilát má vlnité vlasy a krátký plnovous, čelo je zachmuřené. Před ním klečí dítě v přepásaném šatu s rukávy po loket, obrácené k pozorovateli zády. Levou paži má nataženou, ruka drží širokou mísu. Pravá paže je pozdvižená, v ruce je džbánek, z nějž dítě lije do mísy vodu. Hlava s delšími vlasy je natočená do levého profilu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice I., označující pořadí zastavení.