hospodářská budova v usedlosti čp. 18

Hospodářské stavení se nachází na J straně dvora někdejší větší zemědělské usedlosti čp. 18, která se rozkládala v J části vsi po pravé straně silnice vedoucí na Kamenici / Čížovka. Jedná se o roubený, částečně podsklepený objekt na vysoké kamenné podezdívce (pískovcové kvádry/dozdíváno cihlami) obdélného půdorysu (ve směru V-Z) se sedlovou střechou krytou nakoso kladenými šablonami. Hlavním štítovým průčelím s jedinou okenní osou (čtvercové okénko s profilovanou nadokenní římsou) a svisle bedněným štítem (odděleným profilovaným trámem na konzolovitě vysedlých koncích podélných trámů) se obrací směrem k silnici (k Z). Jádrem objektu je roubená sýpka se dvěma komorami (povalové stropy), které jsou přístupné z arkádově upravené pavlače (se svisle bedněnou poprsní, profilovaným madlem a 5 vyřezávanými štíhlými sloupky) pravoúhlými portálky s profilovanými římsami. Na V straně (do výše dřevěné poprsně pavlače) se otevírá směrem do dvora malá kolna, ze které je přístup do valeně klenutého sklepa. Nad kolnou se nachází malá komora (se zvýšenou úrovní podlahy) přístupná z pavlače po krátkém žebříkovém schodišti.