městský dům

Dům na téměř lichoběžníkové parcele, při J nároží zaoblené, s poměrně velkým prostorem zahrady uprostřed. Hlavní křídlo obráceno k SZ do ulice Libušina. Při Z nároží vyniká z hmoty zdiva věžička, krytá jehlancovou střechou francouzského typu, převyšující ostatní převážně sedlové střechy. Z druhé strany plynule navazuje "čelo bočního křídla", o čemž svědčí i poněkud pozměněná fasáda. (poněkud ustouplá, bez lunetové římsy pouze s dřevěnými ozdobně profilovanými ztužujícími zarážkami.) K tomuto pak přiléhá ještě do výšky prvního patra přístavba s plochou střechou. Průčelní fasáda výrazněji členěná než boční, horizontálně zdůrazněná patrovou římsou, vrcholovou lunetovou římsou a v přízemí pásovou rustikou. Vertikálně fasáda pročleněna ústupky a kvádrovanými pilastry jakoby na tři pole ve střední části, přiléhající blok věže a boční křídlo. Střední osa nejvíce zdůrazněna. Vstupní portál ze zdvojeného kamenného ostění s výžlabky, mezi vlastními dveřmi zasazenými do druhého kamenného ostění a prvním větším ostěním zdivo, prolomené po stranách dvěmi hrotitými okénky a ve středu nad hrotem lomeného vstupu trojlistá rozetka. Nad portálem balkon vynášený na dvou krakorcích s balustrovým zábradlím. Na balkon prolomena tři francouzská štíhlá obdélná okna. V této střední části fasády přerušena korunní lunetová římsa, nahrazena pouze ornamentem a zdivo plynule přechází ve štít. V omítce štítu oválný štukový rám naznačující okno či medailon. Přízemí je dále prolomeno třemi obdélnými okny, dvěma, které sledují symetricky střední osu fasády a jedním v opticky odsazené části s věžičkou. V části přiléhající od severu je fasáda prolomena průjezdem a obdélným oknem v přistavěné části. V patře celkem devět okenních os, přičemž tři úzké, sjednocené nadokenní římsou jsou nad průjezdem v levé části fasády, tři úzké vedou na balkón. Zbylá okna jsou vsazená v profilované ostění s ústupkem a nad nimi probíhá rovná profilovaná nadokenní římsa. V pravé části fasády pak patrné zaslepené úzké okno s profilovaným ostěním. V nejvyšší části hmoty věžičky termální okno. Západní boční část věže prolomená oknem v patře a zaslepeným oknem, v nejvyšší části opět termální okno. Na nárožích náznak bosáže v omítce. Boční fasáda se dále zalamuje a zatáčí k jihu, její stav je zde poněkud horší a místy je obnažené zdivo, přesto je patrná pásová rustika v přízemní části. Okna mají ostění klasicistního rázu s vystouplým naznačeným středním klenákem v supraportě a s čabrakou. Od jihu k domu přiléhá sousední objekt. V nádvorní části je patrné původní pavlačové uspořádání s výrazným použitím dřeva a umnými tesařskými prvky. Interiéry objektu nebyly navštíveny. Předmětem ochrany je dům a příslušný pozemek.