poliklinika

Úřední budova bývalé okresní nemocenské pokladny na nároží Masarykovy a Husovy ulice stojí v těsném sousedství bývalé židovské synagogy. Zděná omítnutá čtyřpodlažní stavba na půdorysu blížící se písmenu U se zaobleným nárožím s balkóny upoutá světelnými efekty oblých i lomených tvarů bohatě členěné fasády. Stavbu člení sokl, kordonové a průběžné nadokenní římsy, bohatě členěný rizalit S průčelí s polosloupy, pilastry, vpadlými pěti okenními osami s trojbokým zděným zábradlím balkónů, dekorativními předstupujícími krátkými úseky říms v pravidelných odstupech a půdní nástavbou se sledem vikýřků obloučkového stylu. Vstup je ozdobnými portály s původními dveřmi. Tzv. obloučkový styl se promítá i v interiéru, kde vyznívá např. v kovaném zábradlí schodiště. V přízemí vstupní chodby je osazena rozměrná mramorová deska s rytým a zlaceným pamětním nápisem, začínajícím slovy "VYSTAVĚNO V LETECH 1923-1924 V ŠESTÉM ROCE / RČS. DLE ZÁKONA O STAVEBNÍM RUCHU, ZA ZÁRUKY / STÁTU A PŘISPĚNÍM MÍSTNÍCH PENĚŽNÍCH ÚSTAVŮ, / SPOŘITELNY MĚSTSKÉ A OKRESNÍ ZÁLOŽNY HOSPODÁŘSKÉ. / PREZIDENTEM RČS BYL DR. T. G. MASARYK…". Nápis pokračuje výčtem předních osobností veřejného života města, včetně stavitelů (kromě projektanta). Zvalbenou střechu kryjí bobrovky. Předmětem ochrany je budova čp. 128 a příslušný pozemek.